У Києво-Печерській лаврі відкрилася унікальна виставка репродукцій 100 чудотворних ікон «Україна – дім Пресвятої Богородиці».

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, у Трапезному залі храму преподобних Антонія та Феодосія Печерських зібрані зображення ікон з усіх регіонів України.

«Вперше в Києво-Печерській лаврі ми зібрали образи 100 місцевошанованих чудотворних ікон Божої Матері. Такого ще не було ніде ніколи: в одному місці і в один час зібрані всі чудотворні ікони Пресвятої Богородиці, перед якими молиться і які зберігає для нашого народу Українська Православна Церква», – повідомив глава інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ єпископ Васильківський Миколай (Поштовий).

Відео дня

Як розповів владика Миколай, мета цієї просвітницької та місіонерської акції – збір коштів для дітей постраждалих на сході України, дітей з важкими захворюваннями і для дітей-сиріт. Організатор виставки – благодійний проект «Наша Лепта».

На відкритті виставки відбулося освячення ікон-репродукцій. Також відбувся молебень про мир в Україні. Після чого пройшов концерт дитячих хорових колективів «Радуйся, Радосте!», на якому прозвучали музичні твори, присвячені Пресвятій Богородиці.

Як повідомляють організатори, виставка працюватиме щодня з 10.00 до 16.00 і триватиме до 22 листопада. Також кожен день біля репродукцій чудотворних ікон о 12.00 і 15.00 будуть починатися молебні.

*** На виставці «Україна – дім Пресвятої Богородиці» представлені репродукції ікон з X століття - по наші дні. Зокрема, це ікони, прославлені рішенням Священного Синоду УПЦ і особливо шановані в храмах і монастирях єпархій УПЦ. Також на виставці представлені зображення загублених ікон: Ігорівська ікона Божої Матері та ікона «Розчулення». Відвідувачі можуть побачити репродукції чудотворних ікон, які зберігаються в Національному художньому музеї: Києво-Братську та Волинську ікони. Також на виставці представлена копія 900-річної кам'яної візантійської ікони Божої Матері, яка, як вважається, належала Володимиру Мономаху.