Фото orthodox.org.ua

У Запоріжжі, в Свято-Покровському архієрейському соборі, відбулася канонізація останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, сьогодні була звершена остання заупокійна літія по Петру Калнишевському, після чого отамана Запорізької Січі канонізували у лику місцевошанованих святих Запорізької єпархії УПЦ в чині праведних.

Канонізацію очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший митрополит Онуфрій. На богослужінні була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Відео дня
Икона святого праведного Петра Калнышевского.  Фото orthodox.org.ua

"Ми сьогодні вшановуємо святого Петра Калнишевського і просимо, щоб він помолився за нас грішних, щоб Бог послав нам любов до чесноти, бажання її здійснювати, а також мир на нашу землю. Щоб ми почали своє сходження в духовному житті з терпіння по відношенню один до одного. Тому що терпіння є першим ступенем любові до ближнього", – сказав митрополит Онуфрій.

За словами Блаженнішого митрополита Онуфрія, останній кошовий отаман Запорізької Січі є прикладом християнського ставлення до чесноти.

"Спочатку чеснота звершується за обов'язком. Коли людина пройде певний шлях самопримусу до неї, з боргу і обов'язку вона перетворюється в бажане, те, що робиться з любов'ю. Такої високої міри досягають лише деякі люди, навіть живучи в монастирях, навіть священики та єпископи. А праведний Петро Калнишевський досяг цього. Для нього чеснота стала бажаною, тим, що він робив з любов'ю", – наголосив Предстоятель УПЦ.

Довідка Центру інформації УПЦ

Петро Калнишевський народився у 1691 році в слободі Пустовійтівка на території нинішньої Сумської області. Більше 10 років керував запорізьким козацтвом. В російсько-турецьку війну 1768-1774 років брав участь в операціях поблизу турецької фортеці Хаджибей (нині - територія Одеси).

Був удостоєний найвищого ордену Російської імперії - Андрія Первозванного і звання генерал-лейтенанта. Проте вже в 1775 році імператриця Катерина ІІ наказала знищити Запорізьку Січ, а самого Петра Калнишевського взяти під арешт.

Кошовий був засланий у Соловецький монастир, де провів близько 26 років замурованим в камері розміром два на один метр.

Після помилування імператором Олександром, у віці 110 років, Петро Калнишевський не захотів повертатися на батьківщину й залишився в монастирі, де відійшов до Господа 13 листопада 1803 року у віці 112 (113?) років. Похований поруч з будівлею монастиря.

В грудні 2014 року Священний Синод УПЦ прийняв рішення про причислення останнього кошового отамана Січі до лику святих. Пам'ять Петра Калнишевського звершується в день його смерті – 31 жовтня (13 листопада – за новим стилем).