митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин

Створення інституту військового духовенства в Українській Православній Церкві є кроком у відповідь на рішення держави щодо залучення капеланів до пастирського служіння у війську на постійній основі.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це сказав голова Синодального відділу Церкви із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин (Маркевич), коментуючи рішення Священного Синоду про запровадження інституту військового духовенства.

«Священний Синод утворив інститут військового духовенства УПЦ як крок у відповідь на рішення держави щодо залучення священнослужителів до пастирського служіння у війську на постійній основі. Керівництво держави вживає невідкладні заходи щодо зміцнення Збройних Сил, зокрема – через посилення духовної та морально-психологічної складової виховання особового складу», – зазначив митрополит Августин.

Відео дня

Також митрополит Августин розповів, що УПЦ послідовно відстоювала ідею про відродження повноцінного інституту військового духовенства, враховуючи як історичне минуле, так і досвід більшості сучасних армій світу.  

«Інститут військового духовенства передбачає комплектування посад капеланів священиками УПЦ, яке буде здійснюватися відповідно до запиту військового формування та подання Синодального військового відділу. Такий відбір проводитиметься з числа духовенства єпархії, на території якої постійно дислокується військова частина, що потребує капелана», – розповів голова військового відділу УПЦ. 

Також на останньому засіданні Священного Синоду УПЦ було прийняте рішення про відзначення пам’яті Всіх святих воїнів. За словами митрополита Августина, важливість цього свята для вірян полягає в тому, що тепер вони можуть звернутися у молитві до тих святих, яким раніше не молилися.

«Церква святкує пам'ять святих воїнів 125 разів на рік. Здебільшого це мученики, але є і преподобні, благовірні князі та багато невідомих воїнів, які захищали віру та батьківщину, а головне виконали слова Євангелія: «Немає більше від тієї любові, ніж хто покладе життя своє за друзів своїх». Вони і є Собор всіх святих воїнів. При цьому слід зазначити, що ми не можемо судити, хто святий, а хто ні. Імена святих знає Бог, а нам просто потрібно молитися святим воїнам, щоб Господь простив нам те, що ми відвернулися від Нього, і знову дарував нашому народу мир», – зазначив митрополит.

Як повідомлялося, 27 жовтня Священний Синод УПЦ прийняв рішення про створення військового духовенства та відзначання пам’яті Всіх святих воїнів.