Нестор Летописец

Православна Церква сьогодні вшановує пам'ять святого преподобного отця печерського Нестора Літописця.

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на голову адміністративного апарату Київської митрополії архімандрита Віктора (Коцабу).

«Якщо б не було у нашого народу Православної віри, церковно-слов'янської мови, Києво-Печерської лаври преподобного Нестора - то точно не було б ні нашого народу, ні нашої культури. Напевно, саме тому пам'ять святого Нестора Літописця збігається із днем української писемності. Писемність формує ментальний світ народу, впливає на його інтелектуальні запити, впливає на душу. Нестор першим сформулював національну ідею і дав євангельське трактування історичних процесів. Призначення нашого народу преподобний бачив у святості. І сьогодні нам потрібна саме така стратегія розвитку - бути святими і нести добро іншим», - зазначив отець Віктор.

Відео дня

Довідка Центру інформації УПЦ

Преподобний Нестор Літописець народився в п'ятдесятих роках XI століття в Києві.

Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником. Ігумен Стефан, наступник святого Феодосія, звершив над Нестором чернечий постриг. Про його високий рівень духовного життя говорить те, що він у числі інших преподобних отців брав участь у вигнанні біса з Микити затворника, згодом Новгородського святителя.

Преподобний Нестор глибоко цінував істинне знання, поєднане зі смиренням і покаянням, у монастирі ніс послух літописця. Він написав "Читання про життя та загибель блаженних страстотерпців Бориса і Гліба" у зв'язку з перенесенням їх святих мощей у Вишгород в 1072 році.

Згодом преподобний Нестор склав житіє преподобного Феодосія Печерського, а в 1091 році, напередодні престольного свята Печерської обителі, ігумен Іоанн доручив йому викопати із землі для перенесення в храм святі мощі преподобного Феодосія.

Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання близько 1112-1113 років "Повісті минулих літ".

Інок-патріот викладає історію Руської Церкви в головних моментах її історичного становлення. Він говорить про перше згадування руського народу в церковних джерелах - у 866 році, при святому патріарсі Константинопольському Фотії; оповідає про створення слов'янської грамоти святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм, про Хрещення святої рівноапостольної Ольги в Константинополі.

Літопис преподобного Нестора зберіг для розповідь про перший православний храм у Києві, про сповідницький подвиг святих варягів-мучеників, про "випробування вір" святим рівноапостольним Володимиром і Хрещення Русі у 988 році.

Перший історик нашої церкви залишив відомості про перших митрополитів Руської Церкви, про виникнення Печерської обителі, про її засновників та подвижників. 

Преподобний Нестор був очевидцем розгрому Печерської обителі в 1096 році. У літописі дано богословське осмислення вітчизняної історії.

Отець Нестор помер близько 1114 року, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї великої праці. Він був похований у Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

Святий Нестор є покровителем Київських духовних шкіл, які сьогодні відзначають 400-ліття від дня заснування. Студенти з вірою і любов'ю звертаються до святого, з проханням про допомогу і підтримку в справі осягнення богословських наук.