е

Священний Синод Української Православної Церкви висловив стурбованість ситуацією навколо підготовки до Всеправославного Собору, що має відбутися у 2016 році.

Відповідна заява була зроблена 27 жовтня у зверненні Синоду до вірян УПЦ, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Вважаємо своїм пастирським обов’язком сказати декілька слів про нашу стурбованість ситуацією, яка складається навколо підготовки Всеправославного Собору. Ми просимо всіх, хто має відношення до цієї підготовки зробити все, щоб зберегти правила, традиції та звичаї Святої Соборної Православної Церкви, які є основою нашої Всеправославної єдності», – говориться у зверненні.

Відео дня

Коментуючи заяву Священного Синоду, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Митрофан (Юрчук) зазначив, що останні робочі зустрічі між представниками Православних Церков світу виявили чимало принципових розбіжностей у поглядах щодо принципів проведення Всеправославного Собору та рішень, які мають бути прийняті на ньому.

«В основному викликає стурбованість те, що досі немає консенсусу серед всіх Православних Церков щодо питань, пов’язаних з церковним календарем, православною діаспорою, перешкодами до церковного шлюбу. Також не до кінця підготовлений документ про місію Православної Церкви в сучасному світі. Це документ має особливе значення, але єдиної думки щодо його змісту теж досі немає», – підкреслив митрополит Митрофан.

За його словами, стурбованість в УПЦ викликають і чутки, які поширюються серед вірян, про те, що на цьому Всеправославному Соборі будуть прийняті зміни у віровченні.

«Люди надсилають Блаженнішому митрополиту Онуфрію різні питання з цього приводу. Тому Синод вважав своїм обов’язком заспокоїти паству та звернутися до тих, хто відповідає за підготовку Собору, щоб все в процесі підготовки до нього відбувалося згідно з православним віровченням», - пояснив  голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.