У Свято-Пантелеімонівському жіночому монастирі Феофанії 27 жовтня відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, на засіданні були прийняті рішення, пов’язані з внутрішньоцерковним життям і з поточною ситуацією в українському суспільстві.         

Відео дня

Зокрема, Священний Синод схвалив запровадження інституту військового духовенства, який буде комплектуватися із числа священнослужителів УПЦ, і благословив відзначення особливого дня пам’яті Собору всіх святих воїнів - у неділю після Воздвиження Хреста Господнього.

Також було оприлюднено звернення, в якому Синод висловив занепокоєння випадками насильства проти вірян УПЦ, закликавши останніх зберігати громадський мир і не піддаватися на провокації, пов’язані з агресією проти Церкви.

Торкаючись зовнішньоцерковних відносин, Священний Синод УПЦ висловив стурбованість ситуацією, яка складається навколо підготовки Всеправославного Собору, зокрема – тим, що останні робочі зустрічі виявили чимало принципових розбіжностей в поглядах щодо принципів проведення Собору та рішень, які мають бути прийняті на ньому.

Розглянувши лист афонського ігумена Свято-Пантелеімонівського монастиря схиархімандрита Ієремії (Альохіна), Священний Синод УПЦ благословив у наступному році відзначити 1000-ліття давньоруського чернецтва на горі Афон.

Синодальним рішеннями Сумське пастирсько-богословське духовне училище було реорганізовано до рівня семінарії з правом підготовки фахівців за освітнім рівнем бакалавра православного богослов’я. 

Також Священний Синод обрав двох нових єпископів Української Православної Церкви.