Фото: Сергей Шумило

В Національному університеті «Києво-Могилянська академія» науковці-історики та мистецтвознавці Києва обговорили діяльність київського митрополита Ісаї (Копинского, +1640) і його участь у заснуванні в 1615 році Києво-Братської школи.  

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) Сергія Шумило.

"В результаті зустрічі виникла ініціатива перевидання раніше забутої праці митрополита Ісаї (Копинского) «Алфавіт духовний», написаної в традиції афонсько-ісіхастської літератури, авторство якого помилково довгий час приписували свт. Димитру (Тупталу) Ростовському", - зазначив Сергій Шумило.

Відео дня

В обговоренні взяли участь фахівці з історії Церкви, мистецтвознавці та студенти. Захід відбувся 23 жовтня в приміщенні Центру досліджень української сакральної культури при НаУКМА і був присвячений 400-річчю заснування Києво-Братської школи.

Під час заходу відбулася презентація книг Сергія Шумило «Прп. Паїсій Величковський і Запорізька Січ» і «Духовне Запоріжжі на Афоні», а також альманаху «Афонська спадщина».

Організаторами заходу виступили Центр досліджень української сакральної культури при НаУКМА, Міжнародний інститут афонського спадщини в Україні (МІАСУ), Студентська організація «Український студент» та Історичний гурток Київської «Просвіти».