щ

24 вересня, у день пам’яті Собору Святогірських святих, у рамках Архіпастирського візиту до єпархій Донеччини, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Святогірської лаври. Про це повідомляє church.ua.

Його Блаженству співслужили митрополити: Донецький і Маріупольський Іларіон, Святогірський Арсеній, Горлівський і Слов‘янський Митрофан; архієпископи: Краснолиманський Аліпій, Запорізький і Мелітопольський Лука, Макіївський Варнава, Ізюмський і Куп‘янський Єлисей, Дніпродзержинський і Царичанський Володимир, Сєверодонецький і Старобільский Никодим; єпископи: Інокентій (Шестопаль), Ірпінський Климент, а також чисельне духовенство монастиря. За богослужінням молився мер Святогірська Олександр Дзюба.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до багатотисячної пастви донецької землі зі словом проповіді.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні, а також звершена заупокійна єктенія за всіма загиблими під час збройного протистояння на сході держави.

По закінчені богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав намісника Лаври, насельників та всіх присутніх зі святом Собору Святогірських святих. За заслуги перед Українською Православною Церквою Його Блаженство нагородив митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона орденом преподобних Антонія і Феодосія Печерських І ступеня. Також церковними відзнаками були нагороджені благодійники Святогірської обителі.

Після привітань та нагородження відбувся хресний хід до пам’ятника Пресвятої Богородиці, де Предстоятель УПЦ очолив молебень преподобним Святогірським святим. По завершенні молебного співу Блаженніший владика окропив віруючих святою водою та благословив усіх.

Пізніше Його Блаженство в Актовій залі обителі нагородив організаторів допомоги переселенцям зі Сходу України та учасників волонтерського руху церковними орденами. Після чого зустрівся з братією Лаври, розповів їм про особливості монашеського подвигу в наш час і дав духовні настанови.