Фото

У Тернопільській єпархії Української Православної Церкви заявляють про силове захоплення храму святого великомученика Георгія Побідоносця в селі Катеринівка.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на протоієрея Тернопільської єпархії Георгія Казмірука, 15 чоловік травмовані, одна особа з важкими травмами госпіталізована, деякі постраждалі отримали переломи кінцівок.

Відеофакти на офіційному сайті УПЦ

Відео дня

«Церква святого великомученика Георгія Побідоносця у Катеринівці до останнього часу належала місцевій громаді УПЦ та знаходилася у її користуванні ще з 1940-х років. Але нещодавно в селі зареєструвалася громада Київського Патріархату, яка почала претендувати на цей храм, не маючи на це ніяких підстав», – зазначає отець Георгій.

За його словами, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна підписав документ про те, що парафії УПЦ і Української Православної Церкви Київського Патріархату у селі Катеринівка мають служити у храмі святого великомученика Георгія Побідоносця почергово.

«Офіційно нам про це рішення не повідомили. Звичайно, ми на це не погодилися, тому що це рішення було неправомірним – губернатор перевищив свої повноваження. Ми звернулися до суду. Поки ми чекали на судове рішення наша громада та представники УПЦ КП служили на подвір’ї храму. Але 21 вересня, на свято Різдва Богородиці, близько 15 години після того, як ми та Київський Патріархат відслужили на подвір’ї святкові літургії, приїхали представники «Правого сектору» та разом з прихильниками УПЦ КП, зламавши вікно, потрапили до церкви та запустили туди священиків Київського Патріархату, які почали там звершувати богослужіння», – розповідає отець Георгій.

Він зазначив, що, дізнавшись про це, місцеві священнослужителі та віряни УПЦ почали збиратися біля храму, але на його територію бійці «Правого сектору» їх не пустили.

«Ми просили міліцію допомогти зайти до церкви – там було наше майно. Міліція бездіяла. Під’їхали представники батальйону «Тернопіль» з кийками та разом з бійцями «Правого сектору» побили наших прихожан. Потім відбулася сутичка. У результаті 15 чоловік травмовано з різними ступенями тяжкості», – підкреслив священик.

Як повідомлялося, 28 серпня рішенням Тернопільської ОДА громаду УПЦ на честь апостола Іоанна Богослова в селі Колосова було перетворено на громаду УПЦ КП. В УПЦ, коментуючи це рішення, заявили, що влада Тернопільщини використовує радянські методи боротьби з Церквою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тернопільська ОДА використовує радянські методи боротьби з Церквою - глава інформвідділу УПЦ

22 вересня на офіційному сайті УПЦ застережили про провокацію. Зокрема про те, що "глава Тернопільської єпархії УПЦ КП архієп. Нестор (Писик) через соціальні мережі поширює неправдиву інформацію про конфлікт", про те, що нібито 200 "гастролерів" приїхали захоплювати храм. "Місцеві ЗМІ активно підхопили цю провокацію", - пише офіційний сайт УПЦ.