/ pro.church.ua

Керуючий Криворізькою єпархією Української Православної Церкви митрополит Єфрем у відкритому листі до голови Дніпропетровської облдержадміністації Валентина Резніченка попросив прийняти рішення щодо припинення захоплень культових споруд і церковного майна. Про це повідомляє Центр інформації УПЦ посилаючись на документ, оприлюднений на офіційному сайті Криворізької єпархії. 

До губернатора Дніпропетровщини митрополит Єфрем звернувся у зв'язку із ситуацію, що склалася навколо церкви святого Миколая в селі Чумаки П'ятихатського району.

Керуючий Криворізькою єпархією Української Православної Церкви митрополит Єфрем

За словами керуючого Криворізькою єпархією, група людей на чолі з депутатом Верховної Ради Юрієм Березою та декількома місцевими фермерами намагається захопити храм, щоб передати його Українській Православній Церкві Київського Патріархату. 

Відео дня

"До цього мали місце неодноразові погрози настоятелю фізичною розправою... Зважаючи на такі події, благочинним П’ятихатського району протоієреєм Олександром Пономаренком 9 вересня 2015 року були проведені загальні парафіяльні збори релігійної громади Свято-Миколаївської парафії Криворізької єпархії Української Православної Церкви в селі Чумаки П’ятихатського району, на яких присутні у кількості 82-ох осіб одноголосно визначили свою приналежність до канонічної Української Православної Церкви", - зазначив митрополит Єфрем.

За його словами, 11 вересня, ображаючи та погрожуючи духовенству та вірянам УПЦ, один з місцевих фермерів спричинив новий конфлікт.

"Сьогодні, коли наша Україна переживає важкі часи, і на сході країни гинуть кращі сини, захищаючи мир і єдність всієї країни, а духовенство підтримує прагнення народу до миру і спокою, вказані особи під гаслом лицемірного «патріотизму» намагаються вирішити свої амбіційні справи через порушення церковного миру та громадського спокою", - підкреслив керуючий Криворізькою єпархією УПЦ.

Закликаючи голову Дніпропетровської ОДА прийняти відповідне рішення, митрополит Єфрем посилається на Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», який забороняє самовільне захоплення культових будівель чи привласнення культового майна і передбачає, що рішення про перехід громади в іншу юрисдикцію може прийматися лише членами парафіяльних зборів під головуванням настоятеля храму.