Комплекти томів із серії «Руський Афон ХIХ-ХХ століть», присвячені 1000-річчю давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон (Греція), передані в дар бібліотекам Києва Афонським Свято-Пантелеймонівським монастирем.

Як повідомив "УНІАН-Релігії" директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) Сергій Шумило, інститутом спільно з представниками Афонського подвір'я Свято-Пантелеймонівського монастиря в Києві напередодні початку навчального року проведено зустрічі з керівниками наукових установ, вузів, бібліотек, під час яких були передані в дар комплекти книг з історії та спадщини Святої Гори, Афонського Пантелеймонівського монастиря і давньоруського чернецтва на Афоні.

Відео дня

Зокрема, бібліотекам було передано наступні книги: «Каталог слов'яно-руських рукописів Афонського Свято-Пантелеймонівського монастиря» (перша частина 7-го тому); «Каталог архівного фонду Руського Свято-Пантелеймонівського монастиря на Афоні» (четверта частина 7-го тому); «Історія Руського на Афоні Свято-Пантелеймонівського монастиря від 1912 до 2010 року» (6-й том); «Духівник Ієронім. Життєпис ієросхимонаха Ієроніма (Соломенцова) »(перша частина 9-го томи); «Афонський період життя архієпископа Василія (Кривошеїна) в документах» (15-й том).

Також були передані: науковий альманах «Афонська спадщина», книги Сергія Шумило «Духовне Запоріжжя на Афоні: маловідомий козацький скит« Чорний Вир» на Святій Горі», «Прп. Паїсій Величковський і Запорізька Січ », інші видання, присвячені історії та спадщині давньоруського чернецтва на Афоні.

Книги були передані бібліотеці Київської духовної академії і семінарії УПЦ, Національній історичній бібліотеці України, Національній бібліотеці ім. В.Вернадського, Національній парламентській бібліотеці України, бібліотекам Інституту історії НАНУ, Інституту археографії та джерелознавства НАНУ, Інституту філософії НАНУ, Інституту археології НАНУ, Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Києво-Могилянської академії, Центрального державного архіву зарубіжної україніки, інших наукових установ і вузів.

За словами Сергія Шумило, під час зустрічей були досягнуті домовленості про співпрацю та вивчення афонської спадщини, її впливу на формування культури і духовності Русі-України.