Керуючий Запорізькою єпархією Української Православної Церкви архієпископ Лука звернувся до спостерігача ОБСЄ в Україні Лукаса Вальтера з листом, в якому просить захистити права віруючих УПЦ.

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на текст листа, оприлюдненого на офіційному сайті Запорізької єпархії УПЦ.

Приводом для листа послугувала ситуація з похованням невідомих воїнів АТО 7 серпня в Запоріжжі. Керівництво Департаменту культури, туризму, національностей і релігій Запорізької ОДА наполягало на тому, щоб представники різних конфесій провели спільний молебень, проте в місцевій єпархії УПЦ не погодилися з цією ініціативою.

Відео дня

«У зв'язку з тим, що чинопослідування (протокол) богослужіння кожної конфесії відмінний, дана пропозиція категорично суперечить канонам (законам) Церкви, що свідчить про некомпетентність чиновників у релігійних питаннях», – зазначає архієпископ Лука.

На його думку, такі дії є не тільки порушенням Конституційних прав віруючих, але й наругою над правилами релігійних об'єднань.

«Незважаючи на нашу пропозицію провести заупокійне богослужіння після всіх, нам було рекомендовано вишукати можливість провести спільний молебень, що змусило нас, Запорізьку єпархію УПЦ, здійснити заупокійне богослужіння перед початком мітингу і спільного молебню… Конституція оберігає право людини на свободу віросповідання та мислення», – підкреслює керуючий Запорізької єпархією УПЦ.