а

1 серпня, у День пам’яті знайдення мощей прп. Серафима Саровського чудотворця, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Пантелеімонівському жіночому монастирі столичного урочища Феофанія, повідомляє church.ua.

Його Блаженству співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Білогородський Николай, архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Макарівський Іларій, єпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, а також духовенство монастиря та столиці.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді, в якій згадав житіє та чудотворіння прп. Серафима і закликав кожного слідувати прикладу святого в його любові до Бога.

Відео дня

Предстоятель розповів, що цього святого знають і шанують православні в усьому світі.

«Куди б не поїхав - до Греції або в Америку, якщо принесеш іконочку преподобного Серафима, всі знають хто це, знають, що це великий подвижник благочестя». А розпочав свій шлях святий з міста Києва, тут він отримав благословення в подвижників Києво-Печерських - йти в Саров і там здійснювати свій чернечий подвиг.

Усім людям преподобний говорив: «Христос Воскрес, радість моя!». Ці слова виражали внутрішнє наповнення праведника, «те, що він примирився з Господом, те, що в його душі воскрес Христос», - підкреслив Предстоятель.

Для саровского подвижника все було в радість, він був здатний у ближньому побачити те краще, що є в кожній людині. Здатність бачити в людині позитивні сторони дає Божественна благодать, пояснив Блаженніший Митрополит Онуфрій. А сам преподобний Серафим, називав метою земного життя будь-якого християнина - здобути благодать Святого Духа.

Предстоятель на прикладі притчі про таланти розповів, яким чином людина може здобути благодать Святого Духа у своєму земному житті.

«Кожна людина від Бога отримує «таланти», деякі можливості, на які вона повинена «придбати» собі благодать Святого Духа, благодать спасіння. Якщо ми ці «таланти» правильно вживаємо, то ми на них «набуваємо» благодать спасіння, - сказав Його Блаженство. - Якщо людина має талант писати картину, співати або майструвати, вона повинна цей талант вживати для слави Божої, на користь людям». Блаженніший владика зазначив, що талановита людина створила зброю, якою люди почали вбивати один одного. Але це неправильне використання дару Божого: «Кожен повинен робити те, що корисно для інших».

Тільки виконавши на землі те, що повинно виконати во славу Божу, підкреслив Предстоятель, ми знайдемо благодать Святого Духа й Вічне життя. «Порятунок, як дар Божий, отримає та людина, яка правильно вживає дані їй таланти», - уклав Блаженніший владика.