1

На урочистості до 1000-річчя преставлення святого рівноапостольного князя Володимира приїдуть представники чотирьох Помісних Православних Церков – Польської, Болгарської, Румунської, Чеських земель і Словаччини. Про це розповів заступник голови Відділу зовнішніх зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молитва на Володимирській гірці консолідує українське суспільство – Керуючий справами УПЦ

протоієрей Миколай Данилевич

«Це означає, що Українська Православна Церква є канонічною, тобто легітимною, визнаною світовим православ’ям. Те, що до нас їдуть, зокрема, церковні представники сусідніх країн, демонструє також, як тісно переплітаються історичні шляхи наших народів. Вони їдуть, щоб розділити з нами святкову радість – так само, як і ми розділяємо з ними радість їхніх свят. Наприклад, у травні цього року Блаженніший митрополит Онуфрій перебував у Болгарії, де брав участь у святкування 1150-ліття хрещення цієї країни», – зазначає отець Миколай.

Відео дня

За його словами, кожний ювілей спонукає подивитися назад і зробити певні висновки за прожитий період.

«На жаль, 1000-річчя преставлення князя Володимира ми зустрічаємо не у найкращому стані, адже українське православ’я розділене, а на сході нашої держави - війна. Князь Володимир був князем єдності, він об’єднав усі князівства та прийняв християнство, і тоді у нас була єдина Православна Церква. Тобто заповіт князя Володимира полягає в тому, щоб і ми сьогодні намагалися подолати всі наші розділення», – підкреслює протоієрей УПЦ.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, сім чудотворних ікон Божої Матері 27 липня о 14.00 будуть принесені на Володимирську гірку, де відбудеться молебень на честь 1000-ліття преставлення святого князя Володимира, після якого хресною ходою святині перенесуть до лаври. О 17.00 годині почнеться всенічне бдіння. 28 липня о 09.00 у Києво-Печерскій лаврі розпочнеться святкова Божественна літургія. Вклонитися чудотворним іконам можна буде 27 і 28 липня.