1

Перший випуск наукового альманаху «Афонська спадщина» («The Athonite Heritage») вийшов у світ в рамках видавничих проектів Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІСУ).

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на головного редактора альманаху – директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергія Шумило, на сторінках видання вперше авторитетні вчені з різних країн розглядають історію взаємин Київської Русі і країн Центрально-Східної Європи зі світовим центром православного чернецтва і містицизму на Афоні.

У першому випуску альманаху опубліковані матеріали міжнародної наукової конференції «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв'язків», яка відбулася у Чернігові 28-29 листопада 2014 р. Альманах присвячений 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчю преставлення преп. Паїсія Величковського (+28 листопада 1794).

Відео дня

За словами Сергія Шумило, випуск спрямований на системне і різностороннє висвітлення історії та духовно-культурної спадщини Святої Гори Афон у розвитку слов'янських країн і Київської Русі. Також він покликаний розширити уявлення про тисячолітні духовні і культурні зв'язки Київської Русі та Афону, про вплив афонських традицій на духовне, культурне і навіть політичне життя слов'янського світу.

Альманах відкривається вітальним словом Принца Уельського Чарльза, який є почесним головою Міжнародного товариства «Friends of Mount Athos» (Великобританія). До складу редколегії альманаху входить професор Оксфордського університету митрополит Калліст (Уер) з Великобританії.

Кількість сторінок – 512, є велика кількість кольорових ілюстрацій. Альманах розрахований на науковців, викладачів, священнослужителів, студентів, аспірантів і всіх, хто цікавиться церковною історією і афонскою спадщиною.

Видано альманах з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Рекомендований до друку рецензійною комісією УПЦ (ВВ 01-15-05-14) і вченою радою Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.