1

Українська автокефальна православна церква хотіла на можливому об'єднавчому соборі усунути предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета від керівництва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного синоду УПЦ КП, голова Інформаційного управління Київського патріархату Євстратій (Зоря).

Секретар синоду нагадав, що 8 червня за підсумками засідання двох комісій УПЦ КП та УАПЦ були підписані спільні погоджені домовленості, які мали бути, відповідно, впроваджені як рішення про скликання об`єднавчого помісного собору Священним синодом Київського патріархату та Архієрейським собором автокефальної церкви. Тоді було домовлено щодо квот делегатів від обох церков на об`єднавчому соборі.

Відео дня

18 червня Священний синод УПЦ КП прийняв рішення про скликання об`єднавчого собору, а станом на 9 липня Архієрейський собор УАПЦ цього не зробив.

Євстратій (Зоря) повідомив, що вчора вранці в УАПЦ провели Архієрейський собор, на якому не підтримали домовленості від 8 червня, та заявили, що не погоджуються щодо квоти делегатів для проведення об`єднавчого собору.

У попередніх домовленостях було визначено, що квота делегатів формується на основі рівності, а саме: щоб один делегат представляв рівне число тих, хто його делегує. Тоді було запропоновано формулу, що делегатами будуть всі архієреї обох церков, а також по одному делегату від 15 зареєстрованих релігійних громад відповідно до статистики, яку веде Міністерство культури України.

Станом на 1 січня 2015 року Мінкульт повідомляв, що релігійних громад в УПЦ КП зареєстровано 4877, а у УАПЦ - 1225.

”Відповідно, використовуючи цю формулу, ми розрахували, що Київський патріархат має делегувати 325 делегатів, а також всіх архієреїв, яких у церкві 40. Автокефальна церква мала би делегувати 82 делегати і 10 архієреїв, які є у автокефальної церкви. І ми виходили із того, що це якраз і є рівне представництво. Натомість, УАПЦ пропонувало, щоби Київський патріархат і автокефальна церква делегували рівне число 50/50. Ми розуміємо, що це означає насправді - це означає, що автокефальна церква хотіла шляхом закулісних якихось переговорів і домовленостей отримати більшість на об`єднавчому соборі для усунення патріарха Філарета від керівництва церквою. Це є їхня давня мета, яка ними декларована протягом останніх 20 років”, - наголосив Євстратій (Зоря).

Також він повідомив, що 9 липня на засіданні комісії зі сторони УАПЦ лунали пропозиції, щоб патріарх Філарет пішов на пенсію. Секретар синоду заявив, що здивований такими пропозиціями з боку тих ієрархів, які самі є пенсійного віку, маючи на увазі митрополита Макарія, якому вже 70 років. 

Як повідомляв УНІАН, 9 липня в УПЦ КП заявили, що архієреї УАПЦ зірвали процес об`єднання церков.

Комісія для ведення діалогу між Українською православною церквою Київського патріархату та Українською автокефальною православною церквою пропонувала скликати об`єднавчий собор на 14 вересня, в день, коли церква розпочинає новий календарний цикл богослужбового року, а саме, у день церковного новоліття.