Митрополит Володимир

Єдиним шляхом подолання розколу українського православ'я Блаженніший Митрополит Володимир вважав покаяння та усвідомлення свого справжнього стану тими, хто відколовся від Церкви.

На цьому зауважує голова Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент у день роковин смерті Митрополита Володимира, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Блаженніший завжди відзначав у своїх проповідях, що Церква відкрита для тих, хто перебуває за її межами. Він вчив нас не проявляти агресії до тих, хто не розділяє наші погляди. Він багато разів наголошував, що єдиним шляхом для відновлення єдності українського православ’я є щире покаяння тих, хто вчинив розкол і повернення їх до лона Матері-Церви», - підкреслює єпископ Климент.

Відео дня

Якщо це станеться, зазначає владика, розколу в Україні більше не буде.

«Ціле покоління людей виросло на цих проповідях Митрополита Володимира. Вони збереглися, і як священики, так і миряни люблять їх перечитувати. Завдяки ним,  тисячі українців оберігали свою Церкву, навіть коли це супроводжувалося прямими погрозами. Особливо пам’ятаються перші роки предстоятельського служіння Митрополита Володимира, коли були масові випадки захоплень храмів УПЦ, а з боку влади було повне ігнорування Блаженнішого. Згодом ця ізоляція була подолана, і він став одним з найяскравіших авторитетів України. Блаженніший Володимир своїм життям довів, що Бог не в силі, а в правді», - говорить єпископ Климент.

За його словами, Митрополит Володимир створив УПЦ в тому вигляді, в якому вона існує сьогодні.

«Коли він став біля керма Української Православної Церкви, вона була в кілька разів менше, ніж зараз. За правління Митрополита Володимира, які б кризи та конфлікти ні потрясали країну в цілому або окремі регіони, всі єпархії нашої Церкви завжди залишалися єдиними», - говорить представник УПЦ.

Єпископ Климент зазначає, що Блаженнішого всі знали як людину надзвичайно добру та всепрощаючу.

«Навряд чи хтось бачив коли-небудь, щоб він був розлючений або кричав на когось. Він завжди спокійно сприймав все, що відбувається, а часто і надавав цьому жартівливий характер. Його інтелект і неабияке почуття гумору допомагали вирішувати дуже багато проблем, які виникали в церковному житті», - зазначає священнослужитель.

Блаженніший Митрополит Володимир став Предстоятелем УПЦ в 1992 році та пробув на цьому служінні 22 роки. Помер 5 липня минулого року.