1

Більш об’єктивно відображають релігійну ситуацію в Україні не соціологічні опитування, а статистика парафій. На це звертає увагу заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Парафія – це осередок духовного життя, до якого входить певна кількість віруючих. А в опитуваннях можуть брати участь усі підряд – як прихожани того чи іншого храму, так і ті, хто не відвідує жодної церкви чи робить це один-два рази на рік», – підкреслює Миколай Данилевич.

На його думку, багато респондентів, розповідаючи про власні релігійні уподобання, можуть висловлювати свої політичні симпатії, пов’язані з церковним життям, або автоматично відтворювати ті настрої, які їм нав’язують.

Відео дня

«До того ж немало людей, які не дуже розбираються у церковних справах країни, можуть просто плутати Православні Церкви та Патріархати», – додає отець Миколай.

Як повідомлялось, за останніми даними Державного департаменту у справах національностей та релігій, більше усього парафій в Україні має УПЦ – 12 241. На другому місці – УПЦ КП, у неї 4 738 парафій.