Українська Православна Церква передала понад 5 млн грн та 2,5 тис тонн гуманітарної допомоги на потреби української армії та мирного населення Донбасу у 2015 році. Про це йдеться у зверненні Священного Синоду УПЦ до народу України з нагоди святкування 1000-річчя преставлення святого рівноапостольного великого князя Володимира, повідомляє Центр інформації УПЦ.

“Від початку року мирне населення Донбасу через церковні центри допомоги отримало майже 2,5 тисячі тон гуманітарних вантажів, які складалися з продуктів харчування, медикаментів, одягу, засобів гігієни, дитячого харчування. Завдяки церковним благодійним ініціативам за зимово-весняний період було зібрано понад 5 мільйонів грн. Ці кошти пішли на допомогу мирним громадянам, вимушеним переселенцям та українським воїнам”, - йдеться у звіті УПЦ.

“Почаївською Лаврою та Житомирською єпархією для української армії було передано два автомобілі, призначені для порятунку поранених. Православними вірянами Запоріжжя був відремонтований військовий госпіталь, а також закуплене медичне устаткування для нього”, - повідомяється в документі.

Відео дня

“Священики єпархій Донбасу, ризикуючи життям, щодня духовно опікуються тими, хто немає можливості виїхати з епіцентру війни. Багато з храмів стали притулками та благодійними їдальнями для бідних. Попри ризики, священики докладають зусиль для звільнення українських військовополонених”, - констатують в УПЦ

Також в УПЦ звітували про духовну опіку над українськими військовослужбовцями.

“На сьогодні вже створено 10 центрів духовної підтримки та реабілітації учасників бойових дій. В різних областях нашої Батьківщини священики Української Православної Церкви відспівують загиблих, котрі ціною життя боронили цілісність Української держави”, - підкреслюється у документі.

“Церква також не полишає і вдів та сиріт, які втратили своїх рідних на війні. Окремими єпархіями здійснюється матеріальна підтримка родин, які втратили свого годувальника”, - наголошують в УПЦ.

Священний Синод УПЦ закликав усіх вірних “дієво наслідувати приклад благодійності, який залишив святий князь Володимир.

“Сьогодні Церква є осередком милосердя. Всі її єпархії майже щодня спрямовують гуманітарну допомогу до Донецької та Луганської областей”, - констатують в УПЦ.