к

У Володимир-Волинській єпархії звернення міських депутатів «до православних прихожан УПЦ Володимир–Волинського району» назвали грубим втручанням органів місцевого самоврядування в діяльність Церкви, наслідком чого є розпалювання міжконфесійної ворожнечі в регіоні, повідомдяє church.ua.

"3 червня на позачерговій сесії депутати Володимир-Волинського району замість того, щоб вирішувати покладені на них прямі обов’язки, заради чого вони й були обрані волинянами до представницького органу, народні обранці почали приймати заяви, в яких вирішили виступити в якості богословів. Зокрема у зверненні депутати надали рекомендації вірним Української Православної Церкви, що їм потрібно робити для того, щоб молитва була почута. На думку народних обранців, для цього канонічній Церкві Волині слід перейти в розкол.

Таке «богослов’я» викликало подив у волинян. Тому 20 червня Володимир-Волинська єпархія на своєму сайті опублікувала відкриту відповідь народним обранцям, де зауважила, що в умовах, коли країна прагне до інтеграції в європейський простір, неоднозначно виглядають заклики до Церкви від’єднатися від світового Православ’я і тим самим опинитися в повній ізоляції від міжнародної релігійної спільноти. До того ж, подібний безпрецедентний тиск на віруючих однієї з конфесій є кричущим порушенням міжнародних прав і свобод громадян держави.

Відео дня

«Україна визнала, проголосила та закріпила правове забезпечення свободи світогляду та віросповідання в національних нормативно-правових актах шляхом ратифікації міжнародних актів з прав людини», – відповіли народним обранцям волиняни.

За підрахунками вірних УПЦ, своїм зверненням місцеві депутати порушили дев’ять нормативних міжнародних законодавчих актів, які гарантують право на свободу віросповідання кожній людини.

Сьогодні, коли українське суспільство потребує консолідації, жителі Волині порадили представникам місцевих органів саомврядування виконувати свої прямі депутатські обов’язки щодо соціального захисту громадян, розвитку економіки, освіти, культури, медицини, інфраструктури регіону.

У відкритому листі єпархія заявила, що в разі повторення подібних прикрих інцидентів, православні віряни Волині будуть змушені звертатися до президента України Петра Порошенка як гаранта додержання Конституції, і в законному порядку відстоювати свої громадянські права".