Фото: realno.te.ua Храм в Башуках остается под контролем УПЦ КП

У селі Башуки Кременецького району Тернопільської області в неділю, 14 червня, представники Української православної церкви Київського Патріархату захопили храм Української православної церкви Московського Патріархату. Про це в середу, 17 червня, повідомила прес-служба Тернопільської єпархії УПЦ МП.

За інформацією прес-служби, активісти УПЦ КП у супроводі священиків та кількох десятків людей у ​​камуфляжі одязі з символікою Правого Сектора і в балаклавах зламали двері храму і дзвіниці, замінили замки і не дозволили провести в ньому богослужіння.

"Захоплення почався приблизно о 6.30 ранку. Активісти КП зламали замок храмової дзвіниці і почали дзвонити у дзвін. До цього моменту на галявині перед храмом вже перебували автомобілі, які не належать місцевим жителям. Зокрема, кілька мікроавтобусів з розпізнавальними знаками Правого Сектора. Потім загарбники проникли всередину храму і, імовірно, провели богослужіння за участю священика з Київського Патріархату. При цьому значна частина парафіян Київського Патріархату вишикувалася кордоном біля входу в храм", - йдеться в повідомленні прес-служби Тернопільської Єпархії УПЦ МП.

Відео дня

У прес-службі також стверджують, що працівники правоохоронних органів, які прибули на місце події, відмовилися втручатися в події.

"Міліція лише зафіксувала, що середину замка храму замінили. А в цілому співробітники МВС не поспішали втручатися і припиняти правопорушення, що відбуваються у них на очах. За їх словами, вони намагалися не допустити прямого насильства. І при цьому залишилися повністю байдужими до факту замаху на майно і права віруючих", - зазначено в повідомленні.

В єпархії УПЦ МП підкреслюють, що в даний час храм в Башуках залишається захопленим, при цьому представники УПЦ КП не надали жодних документів, які б підтверджували їх право на користування церквою.

Також автори заяви стверджують, що раніше адвоката і священика УПЦ МП не пустили на засідання Башуковської сільради, на якому активісти УПЦ КП вимагали від сільського голови передати храм громаді Київського Патріархату. Останній відмовився, пославшись на незаконність вимог, резюмує прес-служба Тернопільської єпархії УПЦ МП.

Нагадаємо, нещодавно з'явилася інформація про те, що дві українські православні церкви - Українська автокефальна православна церква та Українська православна церква Київського патріархату - вирішили об'єднатися. В Українській православній церкві перспективу такого об'єднання назвали примарною.

Кореспондент