1

Кулуарні переговори представників української влади з Константинопольським Патріархатом про церковне майбутнє України не мають перспективи. Таку думку висловлює голова Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент, повідомляє Центр інформації УПЦ.

"Представники УАПЦ неодноразово заявляли, що на них здійснюється тиск з боку держчиновників. Кожен має займатися своєю сферою, визначеною Конституцією. Оскільки у нас церква відділена від держави, виглядають дивними новини про те, що прем'єр-міністр або інші чиновники ведуть кулуарні переговори з Константинопольським Патріархом про церковне майбутнє України. Ці переговори не мають перспективи, оскільки в них не враховуються закони, за якими живе світове православ'я", - зазначає владика Климент.

На його думку, останнім часом "деякі дії окремих ієрархів Константинопольського Патріархату схожі на середньовічні інтриги у Візантійському дворі".

Відео дня

"При цьому вони намагаються показати свою значимість у різних ситуаціях, пов'язаних з церковним життям в Україні - але ще жодного разу вони не пообіцяли представникам розкольницьких організацій, що Константинополь готовий визнати їх і подарувати їм канонічний статус", - підкреслює голова Синодального інформаційного відділу УПЦ.

На думку владики Климента, глава Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет не влаштовує УАПЦ, Константинополь і багатьох в самій УПЦ КП.

"Всередині Київського патріархату немає гарантій того, що в разі об'єднавчого собору з УАПЦ головою нової церкви буде обраний Філарет. Тому він блокує соборний дух діалогу з УАПЦ і намагається все звести до диктату і примусу, зокрема - за допомогою політичних чинників", - вважає єпископ УПЦ.

Як повідомлялося у ЗМІ, Предстоятель УАПЦ Митрополит Макарій, посилаючись на представників української влади, днями сказав, що, за їхніми словами, домовленість з Константинопольським Патріархатом вже досягнена, і визнання потенційного союзу УПЦ КП і УАПЦ буде. Разом з тим ані спростувати, ані підтвердити цю інформації він не може.