а

14 червня, у день святкування Собору всіх преподобних, що на Святій Горі Афонській просіяли, на урочистому богослужінні в соборному храмі Афона (Протат) відбулася щорічна офіційна передача влади новому складу Священної Епістасії - органу, якому належить виконавча влада на Афоні, - повідомляє портал «Руський Афон».

Цього року, відповідно до Статуту Святої Гори Афон, до складу нової Епістасіі увійшли: отець Павло від Великої Лаври (в якості нового протепістата), отець Феоктист від монастиря Дохіар, отець Григорій від монастиря Ксенофонт і отець Гавриїл від Есфігменского братства.

Представники цих чотирьох святогорських обителей змінили колишній склад Священної Епістасіі, в який в 2014-2015 рр. входили отець Симеон від монастиря Діонісат (в якості протепістата), ієромонах Євфимій від монастиря Зограф, ієромонах Кіріон від Руського Свято-Пантелеімнова монастиря і отець Єфрем від монастиря Констамоніт.

Відео дня

За давньою афонською традицією під час інтронізації в соборному храмі Протата новий протепістат отець Павло Лавріот прийняв жезл Пресвятої Богородиці, що символізує владу.

По завершенні богослужіння в залі зібрань Епістасії під головуванням нового протепістата відбулося урочисте засідання Священного Кінота.

На церемонії передачі влади новому складу Священної Епістасіі були присутні представники цивільної влади Греції та губернатор Афона Аристос Косміроглу.

Священна Епістасія (Священний Нагляд) - орган, якому належить виконавча влада на Афоні. Її склад змінюється щороку на початку червня. Розташована в Карієсі - столиці автономної чернечої республіки.