1

Якщо Українська Православна Церква Київського Патріархату та Українська Автокефальна Православна Церква об’єднаються, це не буде єдина Помісна Церква у повному розумінні цього слова.

Про це зазначає речник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Адже там не буде нашої Церкви. УПЦ КП та УАПЦ – церкви, що невизнані світовим православ’ям. Деякі їхні представники кажуть, що в разі об’єднання їх визнає Константинопольський патріархат. Але це неможливо», – наголошує протоієрей УПЦ.

Відео дня

За його словами, якщо Константинополь піде на такі кроки, це породить розділення у середовищі всіх 15 Помісних Православних Церков світу.

«Наприклад, як держави-члени ЄС не мають право мати будь-яких зв’язків з державами, на яких накладене міжнародне ембарго, так і в церковному просторі неможлива ситуація, щоб один патріархат визнавав якусь новоутворену церкву, а інші – не визнавали», – пояснює священик.

У якості особливого випадку він наводить приклад Американської Православної Церкви, яку одні вважають повністю незалежною, тобто автокефальною, а інші – автономною, тобто напівнезалежною.

«Але ця церква є канонічною, її визнають всі Помісні Православні Церкви. Питання тільки в її статусі– чи є повністю вона незалежною або автономною», – зауважує отець Миколай.

Нагадаємо, що 9 червня в ефірі «5 каналу» речник Київського патріархату Євстратій Зоря заявив, що після об’єднання УПЦ КП і УАПЦ нове церковне утворення буде визнане Константинопольським Патріархатом.