а

У неділю, 7 червня, день пам'яті Всіх святих . Кожен із нас має від хрещення святе ім’я, а разом із ним – святого, якого ми називаємо своїм небесним заступником. День пам’яті цього святого є іменинами або ж – Днем Ангела, і завжди відзначається кожною віруючою людиною.

День цей є першою неділею після П’ятдесятниці і завершує цілий ряд Господніх Святкувань від Великодня до Трійці.

Це не є випадковим: адже за влучною думкою святителя Інокентія, архієпископа Херсонського, те, заради чого Господь наш Іісус Христос був розіп’ятий, потім воскрес, потім вознісся на небо – це надання можливості піднятися на небо всьому грішному роду людському, для чого й умолив Христос Отця послати Духа Святого, а за Його допомогою, через одухотворення людина освячується Його Благодаттю, і може досягнути святості.

Відео дня

Тобто, заради того, щоб усі ми стали святими, і була потрібна велика Христова Жертва, Вознесіння, а потім і Сходження Святого Духа.

Вшановуючи цієї неділі Всіх Святих, що од віку просіяли, навіть тих, чиї імена нам невідомі, Церква показує, яким чином ми можемо досягти Царства Небесного.

День пам'яті всіх святих – останній день, що передує початку першого літнього посту – Петрівки.

Зветься цей піст так, тому що днем його завершення є 12 липня, свято первоверховних апостолів Петра і Павла, а розпочинається він за тиждень після дня пам’яті сходження Духа Святого на апостолів, тому й справедливо назвати цей піст апостольським.

«Православіє в Україні»