1

Багато українців, котрі вважають себе православними, можуть плутати Українську Православну Церкву Київського Патріархату з Українською Православною Церквою Московського Патріархату.

Про це "УНІАН-Релігії" сказав директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, коментуючи нинішню церковну ситуацію в країні.

«Люди зазвичай відвідують ту церкву, яка знаходиться поруч з ними територіально – незалежно від патріархату. У деяких випадках прихожанин може дуже поверхнево володіти інформацію про храм, до якого він ходить – наприклад, не знати як називається цей храм або до якого патріархату він належить», – говорить соціолог.

Відео дня

За словами Антиповича, людина може чітко усвідомлювати, що належить до православних, а, наприклад, не до греко-католиків – але коли йдеться про УПЦ МП, або УПЦ КП, вона може не зовсім розуміти суті справи.

Нагадаємо, що за даними дослідження, яке спільно проводили «Рейтинг», «SOCIS», Центр Разумкова та КМІС у квітні цього року, 38% респондентів відповіли, що відносять себе до УПЦ КП, 20% – до УПЦ МП. І майже 40% опитуваних вважають себе просто православними, бо не змогли визначити до якої саме гілки православної церкви в Україні вони себе відносять.

Між тим, за словами директора соціологічної групи «Рейтинг», людина може ходити до храму, який належить УПЦ МП, але замовчувати цей факт.

«Через війну на Донбасі слово «московський» носить в країні негативний характер. Тому, відповідаючи про належність до Церкви того чи іншого патріархату, людина може невизнавати, що є прихожанином саме УПЦ МП», - зазначає Антипович.