25 травня, під час свого перебування у Вінниці, відомий польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі разом із дружиною, відвідали Спасо-Преображенський кафедральний собор міста. Польських гостей супроводжував генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек.

Пан Зануссі прибув на Україну для участі у Міжнародному фестивалі оповідань «Іntermezzo». Це не перший візит відомого режисера до Вінниці – з містом кіномитця пов’язують також родинні стосунки. Його дружина Ельжбета належить до графського роду Грохольських, який до більшовицького перевороту володів садибами у приміських селах Стрижавка та П’ятничани. Представники роду Грохольських були фундаторами кафедрального собору Вінницької єпархії.

Відео дня

Секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко розповів гостям про історію православного собору та його сьогодення.

Про інтерес до релігійної тематики польського режисера свідчать деякі його роботи. Зокрема, Кшиштоф Зануссі брав участь у великому просвітницькому проекті  «Паломництво у Вічне місто», був переможцем ХІІ Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров» із художнім фільмом «Сторонній предмет».

На пам’ять про зустріч протодиякон Владислав Демченко вручив Кшиштофу Зануссі подарунок від митрополита Вінницького і Барського Симеона – Барську ікону Пресвятої Богородиці, оригінал якої є однією з чудотворних святинь Поділля.

За матеріалами офіційного сайту Вінницької єпархії УПЦ