п

На минулому з 14 по 29 травня в Белграді Архієрейському Соборі Сербської Православної Церкви було прийнято рішення про канонізацію нових святих та встановленні днів їх пам'яті, повідомляє. pravoslavie.ru.

Відео дня

До лику святих відтепер зараховані святі мученики Пребіловацькі (пам'ять 24 липня / 6 серпня), святитель Мардарій (Ускоковіч), єпископ Американський і Канадський (пам'ять 29 листопада / 12 грудня), і преподобний Севастіян (Дабовіч) Джексонскій (пам'ять 17/30 листопада).

Мученики Пребіловацькі постраждали в 1941 р під час терору усташів, які проводили в маріонетковому Незалежній хорватській державі (1941-1944) політику геноциду сербського населення. Пребіловці - старовинне сербське село в Герцеговині, в якому до 1941 р проживало близько 1000 чоловік. Тут протягом літа 1941 р усташами були по-звірячому вбиті 820 жителів села. Тільки за час так званої Ільінденьскої різанини за один день 6 серпня було вбито 550-600 жінок і дітей, яких усташі скинули живцем у прірву.

Святитель Мардарій (Ускоковіч) (1889 - 1935) став першим сербським архієреєм на американському континенті з титулом єпископ Американський і Канадський. З його ім'ям пов'язано справу адміністративного устрою першої сербської єпархії в США та Канаді. За дванадцять років проведених перед цим у Росії майбутній архієрей чимало потрудився на благо Руської Церкви.

Преподобний архімандрит Севастін (Дабовіч) (1863 - 1940) усе своє життя присвятив місії й служінню Церкві, у першу чергу на Американському континенті, де народився в сім'ї сербського емігранта. Архімандрит Севастіан керував Сербської духовною місією і йому належать неоціненні заслуги в організації церковного життя.