і

У Києві в "Українському домі", 28 травня, відбудеться виставка “Українська Православна Церква: від святого Володимира до сьогодення”, присвячена 1000-літтю преставлення святого рівноапостольного князя Володимира.

 Як повідомляє Центр інформації УПЦ, на виставці представлені унікальні експонати, які відображають історію Православної Церкви в Українських землях впродовж її 1000-літнього буття – від часів Київської Русі до сьогодення. Це рідкісні ікони, стародруки, гравюри, церковне начиння, нагороди, документи та фотографії, хрести, панагії тощо. Найдавніший з експонатів – це камея VI ст. “Оранта”, яка походить з Криму.

 Також на виставці будуть представлені шиферні ікони, енколпіони та хрести часів св. Володимира.

Відео дня

 Цікавим артефактом є ікона св. князя Володимира, яку було написано до 900-річчя Хрещення Київської Русі (1888 р.). Великий інтерес становлять перші стародруки Києво-Печерської лаври, богословські праці святителів Петра Могили, Димитрія Ростовського, Інокентія Херсонського, Володимира (Богоявленського), митрополита Стефана Яворського, митрополита Володимира (Сабодана) та інших видатних діячів Церкви.

 Окрему експозицію присвячено подвигу новомучеників та сповідників XX ст. Це фотографіїcвященномучеників Костянтина (Д’якова), Анатолія (Грисюка), Олександра (Петровського), преподобного схиархієпископа Антонія (Абашидзе) та інших.

 Експонати для виставки надані музеєм Київської митрополії “Православна Україна”.

 Це перший в Україні захід, присвячений 1000-літтю преставлення святого рівноапостольного князя Володимира. Урочистості 1000-літнього ювілею триватимуть впродовж року не лише в столиці, але й в усіх єпархіях УПЦ.

Виставка триватиме у фойє "Українського дому" (Київ, Хрещатик, 2) протягом дня з 10 до 19 години.

 Також  цього дня в "Українському" домі відбудеться наукова конференція «Спадщина святого Володимира: Церква, держава, суспільство».