г

3 травня у Свято-Успенському кафедральному соборі у Варні (Болгарія) була звершена Божественна літургія, якою закінчились урочистості з нагоди 1150-ліття хрещення Болгарії.

Перед початком літургії духовенство та віруючі зустріли перед входом у храм Святішого Патріарха Болгарського Неофіта, який пройшов у вівтар, де молився протягом Божественної літургії, яку звершував митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн спільно з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм, членами Священного Синоду Болгарської Православної Церкви та представниками Помісних Православних Церков.

По завершенні Божественної літургії Святіший Патріарх Неофіт вітальне слово, в якому, зокрема, звернувся до Блаженнішого Митрополита Онуфрія наступними словами: «З особливим вітанням ми хотіли б звернутися до Вас, Ваше Блаженство! Ми вітаємо Вас як Предстоятеля канонічної Української Православної Церкви і наслідника Великих Київських Первосвятителів. Розцінюємо Ваш візит у межі Святої Болгарської Церкви як візит у відповідь на наше запрошення після відвідання делегацією Болгарської Православної Церкви града Києва в рамках торжеств з нагоди 1025-ліття Хрещення Русі».

Відео дня

Після промови Святішого Патріарха Неофіта з вітальним словом до гостей звернувся митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн, який особливо тепло і зворушливо привітав Предстоятеля Української Православної Церкви, відзначивши, що болгарський народ і Болгарська Православна Церква єдині з канонічною Українською Православною Церквою в її сьогоднішніх випробуваннях, пов’язаних з церковним розколом, який у свій час пережила і Болгарська Церква.

По закінченні святкувань того самого дня делегація Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм відбула на Батьківщину.

Відділ зовнішніх церковних зв'язків УПЦ