м

Архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви

        Христос воскрес!

Усіх Вас, всечесні Архіпастирі і пастирі, боголюбиві іноки та інокині, дорогі браття і сестри, сердечно поздоровляю з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння.

Відео дня

Празник Воскресіння Христового Свята Церква називає Торжеством із торжеств, тобто таким Торжеством вище якого нічого не було, нема і бути не може. У цей день, за свідченням Святої Церкви, Небеса достойно веселяться і радіє земля, тому що Христос встав із мертвих, радість вічна (Канон Пасхи, піснь 1, тропар 2). Свята Церква закликає людину приєднатися до цього Торжества, тому що це Торжество звершилося заради людини.

Блаженне життя Раю, втрачене першим Адамом, ми знову знайшли через другого Адама – Христа, Який став для нас Жертвою (Євр. 7,27) і Викупленням (Гал. 3,13). Крім цього Христос Спаситель став для нас Істиною, Дорогою і Життям (Ін. 14,6). Істиною Спаситель став для нас тому, що Він, як Людина, став для нас Взірцем, Який нагадує нам про ті правила життя, які роблять нас, як творіння Боже, величними, красивими і сильними. Дорогою Воскресший Спаситель став для нас тому, що Він, як Людина, Своїм особистим прикладом показав нам дорогу, що веде нас до Небесного Отця, від Якого сходить всяке благе даяніє і всякий совершенний дар. Життям Христос Спаситель називається тому, що через Нього і тільки через Нього ми одержуємо від Небесного Отця дар життя.

Відчуваючи це серцем, але не розуміючи розумом до кінця, святі Жони Мироносиці в день воскресіння Христового рано вранці поспішили до Гробу, де було поховано пречисте Тіло возлюбленого їх Господа і Учителя. Не знайшовши святе Тіло у Гробі, благочестиві Жони прийшли в розпач: їхні думки і почуття настільки змішались, що розплутати їх зміг тільки Ангел. Святий Ангел сидів на камені біля входу у Гріб і звернувшись до святих Мироносиць сказав: Ви шукаєте Іісуса розп’ятого. Його немає тут – Він воскрес (Мф. 28,1–6). Ангельські слова про воскресіння Спасителя розвіяли думки розпачу в душах Жон Мироносиць; вони згадали, що Господь говорив їм про це, і тепер слова Спасителя збулися. Святі Жони з радістю поспішили до Апостолів, аби сповістити їм про воскресіння, щоб і їхній смуток перетворити на радість.

Таким чином, істина про воскресіння Спасителя, як Божественна іскра, запалившись у Гробі Христовому, почала розповсюджуватись спочатку в Ієрусалимі, потім в Іудеї, а після – по всьому лицю землі. Ця благодатна іскра запалювала серця людей нетлінним полум’ям благодатної любові до свого Спасителя, Господа і Бога Іісуса Христа. Вона нагадувала людям про те, що Своїм преславним воскресінням Христос Спаситель зруйнував пекло і позбавив сили у смерть, яка раніше поглинала людей навіки, а тепер стала короткочасним сном, кінець якого є початком вічного блаженства із Христом.

Люди, які увірували у Розп’ятого і Воскресшого Христа і які знайшли в Ньому красоту, зміст і силу життя, по всій землі почали воздвигати храми і святі Обителі, де вони збирались разом, молились і благодарили свого Спасителя і Господа за Його безмежну любов.

Саме любов Творця до Свого творіння прихилила Небо до землі і Сина Божого із Небесного круга звела на землю і одягнула Його у плоть людини. Саме ця Божественна любов звела Спасителя, як Людину, у пекло, але Він, замість того, щоби стати Жертвою, зруйнував пекло, віднявши від нього попередню владу і силу.

У цей Великий День і ми, грішні, спішимо у Божий храм, щоби спільною молитвою благодарити Господа за дар Його воскресіння і за ті милості, які Воскресший Господь наш Іісус Христос посилав і посилає нам.

Ще раз поздоровляю усіх Вас, дорогі браття і сестри, з празником Світлого Христового Воскресіння, з Пасхою Христовою. Бажаю усім здоров’я, щастя і Божого благословіння. Нехай серце кожної людини наповниться радістю і світлом, які подарував нам Воскресший Господь.

У ці святі дні наша Церква молиться, щоб Господь послав на нашу Українську землю Свій благодатний мир, щоб ми у Христі простили один одного, як Христос простив усіх нас (Кол. 3, 13). Церква молиться, щоб ми всі об’єднались Христовою любов’ю і єдиними устами і єдиним серцем заспівали дивні переможні слова Пасхального піснеспіву: Христос воскрес із мертвих, смертію смерть поправ і сущим во гробєх життя дарував. Амінь.

Воістину Христос воскрес!

Смиренний

+ОНУФРІЙ

Митрополит Київський і всієї України

Пасха Христова

2015

м.Київ

Прес-служба Української Православної Церкви