30 березня, в день пам'яті преподобного Олексія, чоловіка Божого та Парфенія Київського митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел відзначив річницю свого намісницького служіння.

До свята в Лавру з гори Афон була доставлена часточка святих мощів прп. Алексія.

Відео дня

Митрополит Павел у день 21-річчя наместницького служіння подякував за привітання і молитви. «Для ченців немає більш світлих днів, крім бесіди з Богом», - зауважив митрополит Павел.

Владика згадав про Блаженнішого Митрополита Володимира: і сьогодні духовно Блаженніший з нами, зараз просить милості для тих, кого Господь обрав у свій уділ.

«Сьогодні Господь послав свою милість через отця Гавриїла з Афонської гори - мощі Алексія, святого праведного чоловіка Божого», - сказав митрополит Павел, коротко розповівши про найважливіші віхи житія святого. Після слів подяки на адресу Афонського гостя отцю Гавриїлу надали можливість звернутися до віруючих.

Отець Гавриїл подякував за ту любов, яка віддається святому через почитання його мощей і сказав про те, що не планував прибути в Києво-Печерську лавру саме в день прославлення святого Олексія, чоловіка Божого. Але Господь управив саме так.

Після богослужіння був відслужений подячний молебень перед іконами  святих.

Також в цей день намісника Лаври привітали з річницею послуху братія обителі та учні КДАіС. Від імені насельників лаври, архімандрит Нестор побажав Владиці Павлу, щоб Господь зміцнював його в силі, мудрості, здоров'ї на багато років, щоб братія не переставала радіти і зміцнюватися духовно під керівництвом Його Високопреосвященства.

В знак вдячності Владиці Павлу була подарована ікона прп. Антонія і Феодосія Печерських.

Його Високопреосвященство подякував братії за молитви і труди.

Особливе вітання намісника Успенської Києво-Печерської лаври приготували півчі хору Київських духовних шкіл, розташованих на території монастиря. Під управлінням архімандрита Романа студенти проспівали «Многая літа».

На пам'ять були вручені подарунки та зроблено загальне фото.

За матеріалами сайту Києво-Печерської лаври