Русской духовной миссии в Иерусалиме

У Троїцькому соборі, головному храмі Руської духовної місії в Єрусалимі (РДМ) почалися реставраційні та ремонтні роботи, які не проводились там уже 150 років, повідомляє офіційний сайт РДМ.

"Соборний храм РДМ, будівництво якого було закінчено в 1863 році, з тих пір ніколи не закривався і в наразі являє собою острівець руського світу, просочений духом і молитвою наших співвітчизників. Час не владний над душами щиро віруючих людей і цілих народів, але все матеріальне на землі не вічне. Останній раз реставрацію та косметичний ремонт в соборі робили в 90-х роках минулого століття, однак серйозні роботи не проводилися з моменту його заснування", - йдеться в повідомленні.

Наразі фахівці з церковного мистецтву готують проект, згідно з яким вісім ікон на стовпах будуть замінені новими писаними образами. Старі образи значно застаріли, а деякі з них не відповідають іконописного стилю". Нові ікони будуть написані в реалістичному живопису і будуть забарвлені в кіоти, що гармоніюють з іконостасом.

Відео дня

Також навколо храму з'явиться огорожа, на будівництво якої керівництво РДМ вже отримало офіційний дозвіл мерії Єрусалиму. У самому соборі вже поміняли центральні вхідні двері, скло яких витримуює тепер навіть удар молотка", і пофарбували чавунні решітки на хорах. Надалі планується поміняти підлогові плити, але тільки там, де це необхідно.

Ремонт собору став необхідний, в тому числі й тому, що храм останнім часом неодноразово піддавався актам вандалізму. Всі роботи проводяться за рахунок пожертвувань віруючих і паломників.

Представництво Руської православної церкви в Єрусалимі, і в Святій Землі було засновано в 1847 році резолюцією імператора Миколи I для сприяння зміцненню православ'я на Святій Землі, підтримання братських відносин з Єрусалимською православною церквою, а також для підтримки російських паломників. В 1917 році зв'язок Росії з Палестиною був перерваний, і місія виявилася позбавлена державної захисту. З встановленням держави Ізраїль велика частина спорожнілого Руського подвір'я була зайнята цивільними установами країни. Початок відродження Руської духовної місії в Єрусалимі припадає на початок 1990-х років, коли попередній предстоятель РПЦ патріарх Алексій ІІ звершив паломницький візит на Святу Землю.