1

Церква пропонує людям ліки, доступні кожному, незалежно від віку і положення в суспільстві: це поєднання посту і молитви. Про це сказав намісник Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел 25 лютого, після читання Великого покаянного канону у храмі святих страстотерпців Бориса і Гліба Київської області.

"Церква нам пропонує засіб, який лікує недуги, і в першу чергу - душевні: це поєднання посту і молитви. Такі ліки доступні кожному, незалежно від віку і положення в суспільстві. Господь сказав, що «не здорові потребують лікаря, але хворі» (Мк.2:17)", - нагадав владика Павел.

У проповіді митрополит Павел зазначив, що покаянний канон увібрав в себе всю історію людства, викладену в Біблії. Історія Старого Заповіту розповідає, що сталося після гріхопадіння, а в Священному Писанні Нового Завіту даються ліки від духовної хвороби, що рятують людину.

Відео дня

Владика звернув увагу, що які б медичні засоби не використовувалися, вони не можуть заспокоїти і врятувати душу. В результаті того, що плоть поневолила дух і душу, гріх почав керувати людиною. При цьому душі може допомогти лише одне - каяття. Усвідомлення гріхів пом'якшує серце і веде до Бога.

Маловір'я і відчай йдуть поруч. У наші дні можна спостерігати, як люди втрачають надію в житті, не легкою працею добувають кошти для існування. І здається, що Господь послав випробування, але швидше їх приваблює життя без каяття.

І в цьому випадку не варто впадати у відчай: для нас ще відкриті двері храму. Досі звучить заклик: «Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас» (Матв.11:28).

Необхідно триматися віри і боятися відпасти від Церкви, про яку Господь Сам сказав: «Я створю Церкву Мою, і врата пекла не здолають її» (Мат.16:18) .

За матеріалами офіційного сайту Києво-Печерської лаври