1

У Києво-Печерській лаврі сьогодні вшанували пам'ять рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії (Іверії).

Як повідомляє офіційний сайт лаври, раннє богослужіння у святковий день було звершено в Хрестовоздвиженському храмі. Божественну літургію очолив намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні братії обителі у священному сані.

Після Євангельського читання митрополит Павел звернувся до парафіян і прочан.

Відео дня

На початку архіпастирського слова, владика навів слова святого царя і пророка Давида: «Во всю землю изыде вещание их, и в концы вселенныя глаголы их…» Пс.18:5

За твердженням владики, ці слова стосувалися не тільки святих апостолів і їхніх подвигів. Ці слова також застосовні і до рівних апостолам за проповіді людям, які до цього дня проповідують Слово Боже.

На жаль, зазначив митрополит, незважаючи на всі праці, серце людини не відразу сприймає Божественну благодать. На думку митрополита, це є наслідком того, що більше люди полюбили суєту. Тому владика нагадав, що наше життя тут не закінчується і запевнив, що Господь обов'язково врятує кожну людину, яка хоче врятуватися, навчитися жити для вічності і є прикладом для інших, яким була свята рівноапостольна Ніна.

Владика розповів про житіє, гоніння і рівноапостольні труди святої, яка могла сказати разом з апостолом: "Даже доныне терпим голод и жажду, и наготу и побои, и скитаемся, и трудимся, работая своими руками. Злословят нас, мы благословляем; гонят нас, мы терпим…" (1 Кор.11-12)

Розповідаючи про наслідування Христа святою, владика звернув увагу на важливість молитви. Було помічено, що нашу молитву буває не чути, коли вимовляється розсіяно і поспішно, без розуміння того, що дійсно потрібно.

Приклад посиленої молитви подала свята Ніна, яка зі сльозами денно і нощно просила Бога про порятунок свого народу.