п

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил закликає владу завжди залишати громадянам право вибору між отриманням нових електронних документів або традиційних паперових, щоб знизити можливості в майбутньому встановлення тотального контролю над людською особистістю, заявив Предстоятель РПЦ, виступаючи в четвер на Різдвяних парламентських зустрічах в Держдумі.

"Багатьох людей хвилює вторгнення в їхнє життя новацій, пов'язаних з електронними засобами збору, обліку особистої інформації, які на порядок підвищують контроль над особистістю, і не тільки з боку держави, а з боку будь-якої організованої сили, яка володіє цими технологіями", - сказав патріарх.

За словами патріарха, на його ім'я надходять тисячі звернень, що виражають незгоду з безальтернативним впровадженням нових ідентифікаційних технологій. За інформацією глави РПЦ, і "в органи влади надходить не менше листів по згаданих проблемах".

Відео дня

"Переконаний: люди повинні мати право вибору - отримувати документ, що посвідчує особу, у вигляді електронних пластикових карток або в традиційному вигляді, з використанням електронних носіїв інформації або без таких. Використання автоматизованих засобів збору, обробки, обліку персональних даних, особливо конфіденційної інформації, повинно здійснюватися тільки на добровільній основі", - зазначив патріарх.

Він додав, що "з посиланням на те, що це зручно для бюрократів, не можна тотально впроваджувати ці технології". Кирил зазначив, що кожен може опинитися під тотальним контролем".

"І якщо для когось мої слова зараз не звучать як актуальні, повірте, через якийсь час ці слова можуть стати актуальними для кожного з нас. Тому, залишаючи можливість альтернативи, ми завжди залишаємо можливість виходу з-під такого тотального контролю", - додав предстоятель РПЦ.

У РПЦ наполягають на необхідності збереження державою принципу добровільності, в тому числі, при отриманні громадянами РФ універсальних електронних карт (УЕК) і нових електронних паспортів.

Як відзначають в Московському патріархаті, є певна кількість людей, в тому числі віруючих, які відмовляються від отримання електронних документів, вважаючи, що вони роблять життя людини максимально прозорими, що може бути використано для тиску на громадянина, що зачіпає його світоглядний і релігійний вибір.

РИА Новости