6

Православні християни в неділю зустрічають Водохресний святвечір - день суворого посту, що передує свято Хрещення Господнього або Богоявлення. З настанням Водохресного святвечір у віруючих кінчаються святки - "святі дні", в які Церква святкує Різдво Христове, і щотижневі пости по середах і п'ятницях скасовуються, повідомляє РИА Новости.

У Водохресний святвечір і на саме Хрещення здійснюється Велике водосвяття. У православних християн також існує традиція купання на Богоявлення. Пізно ввечері 18 січня священики та парафіяни багатьох храмів відправляються на водойму, де заздалегідь прорубується лід (зазвичай у формі хреста), і з молитвою триразово занурюються у воду. Ополонку називається йорданню - на згадку про річку Йордан, у водах якої хрестив Ісуса Христа Іоанн Предтеча.

У саме свято Хрещення (Богоявлення) 19 січня віруючі згадують про те, як у віці 30 років Ісус Христос із Галілеї прийшов до річки Йордан, щоб прийняти хрещення водою від Іоанна Предтечі. У момент, коли Спаситель виходив із води, миру, згідно з церковним вченням, явилася Пресвята Трійця: Бог-Син, Бог-Дух Святий, що зійшов на Христа у вигляді голуба, і Бог-Отець, що свідчив про Христа з небес.

Відео дня