У Києво-Печерській лаврі вшанували пам'ять святого апостола, первомученика і архідиякона Стефана.

На території Верхньої лаври напередодні свята, 8 січня, було звершено кілька вечірніх богослужінь.

Відео дня

В церкві Преподобних Антонія і Феодосія Печерських святкову Вечірню очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій.

На богослужіння зібралося багато архієреїв, священиків, ченців і парафіян привітати з Різдвом Христовим Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Від імені багатомільйонної пастви Предстоятеля привітав керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський, Броварський Антоній.

У слові було відзначено, що Владика Онуфрій був поставлений на свічниці церковного служіння після смерті Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), у важливий і болісний період української церковної історії. Митрополит Антоній також підкреслив, що життєвий шлях Предстоятеля - шлях всієї української Церкви. Тому було висловлено побажання, щоб Господь дав сили, здоров'я душевного і тілесного і щоб багато років можна було б бачити Митрополита Онуфрія як ревного вчителя, відданого Церкві архієрея і Першосвятителя.

Блаженніший Владика взаємно привітав усіх з Великим святом, що об'єднує людей. Митрополит Онуфрій побажав допомоги Божої, якої всі потребують.

Також в цей час в Успенському соборі перед ракою з перстом первомученика Стефана відбувалося братське Всенічне бдіння з чином Літії. Богослужіння очолив ієромонах Стефан у співслужінні членів духовного собору і братії Лаври у священному сані.

В день свята, 9 січня, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел звершив пізню Божественну літургію в Успенському Соборі, в якому розташований Стефановський преділ.

Після читання Євангелія, Владика розповів про Священну історію перших днів після Різдва Христового, а також апостольських Діяннях після П'ятидесятниці і безбоязної проповіді Спасителя світу. Одним з перших про Христа засвідчив своїм життям і смертю перший з дияконів - святий Стефан.

Владика нагадав про те, скільки мученицької невинної крові було пролито в Руській Церкві, починаючи з перших мучеників нашої землі за Христа, святі мощі яких спочивають у Лаврі. Ніхто не чув від них нарікання, а навпаки - молитви про прощення гонителів: «Господи! Не заліч їм цього гріха...» (Діян.7:60). Владика зазначив, що ні Церкву треба рятувати, а себе зберегти в Церкві, про Яку Христос дав обітницю, що «врата пекла не здолають її» (Мат.16:18).

За матеріалами сайту Києво-Печерської лаври