1

8 січня, у день пам’яті Собору Пресвятої Богородиці, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Вознесенському Флорівському жіночому монастирі столиці.

За повідомленням офіційного сайту УПЦ, його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Ірпінський Климент і духовенство монастиря.

Під час Божественної літургії Предстоятель звершив священицьку хіротонію над дияконом Бертманом Андрієм, а також дияконську хіротонію над вихованцем Київської духовної семінарії Степанюком Вадимом.

Відео дня

По закінченню богослужіння Його Блаженство привітав віруючих із різдвяними святами.

Зокрема він сказав: «Сьогодні ми зібралися для молитви на честь Пресвятої Богородиці, яка народила нам Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа, тому й свято називається Собор Пресвятої Богородиці. Ми вшановуємо Пресвяту Діву Марію, бо через Неї, як через лествицю, Господь зійшов із Неба на землю і став одним із нас. Ми вдячні Богові за милість, яку Він дарував нам через Своє Різдво, тому що Він прийшов на землю, щоб знищити наші гріхи і знову примирити нас із Богом.

Сьогодні всі православні молитовно прославляють це велике таїнство — втілення Бога Слова, і ми молимось, щоб Господь був до нас милосердним, дав нам ревність і добрий розум, щоб душа наша стала схожою на вифлеємську печеру, в яку б зміг вселитися Христос і перебувати там, відкривши нам Царство Боже. Ще ми молимось, щоб Господь послав мир на нашу землю, щоб у наших серцях і душах співалась пісня, яку принесли ангели у різдвяну ніч. І щоб ми були здатними прийняти цей мир і Боже благословення, яке зійшло на нас через Різдво Христове».