Православні висловилися щодо петиції щодо передачі лаври державі / Центр інформації УПЦ

Центр інформації Української Православної Церкви на своїй офіційній сторінці в Facebook запропонував користувачам мережі висловити свої думки щодо петиції на сайті Кабінету Міністрів України про скасування безоплатного користування УПЦ будівлями і спорудами Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та передачу їх у державну власність.

Свою думку на запропоновану тему висловили мешканці різних регіонів України, а також віруючі з-за кордону.

Станом на 24 вересня понад 67 % користувачів висловилися проти такої петиції, категорично проти - ще 21%. "За" - 3%. Близько 9 % зізналися, що не мають чіткої позиції з цього питання, або не бажають її висловлювати.

Відео дня

Більшість користувачів вважає, що подібні петиції не мають права на існування, адже за Конституцією України Церква має бути відокремлена від держави.

«Парадокс і біда в тому, що петицію можуть підписувати люди, які фактично нецерковні, невіруючі і не мають морального відношення до святинь. Втручання, порушення ст. 11 і ст. 35 нашої Конституції України - очевидне», - написав Сергій Сухолотюк.

Інші користувачі мережі Фейсбук зазначають, що вирішення церковних питань має відбуватися у середовищі вірян, тому не може бути винесено на обговорення на сайті Кабміну.

«Церква не належить уряду, вона належить народу Божому», - вважає Лариса Карбовська.

Зареєстрована петиція про передачу Києво-Печерської лаври державі у багатьох користувачів соцмереж викликала також паралелі з історичними подіями сторічної давнини.

«Це неприпустимо. Лавру заснували монахи i Лавра для молитви та чернечого життя, а передача Лаври у державну власність - це комунізм. Таке вже бачили. I нічого доброго з того не було. I де ж тут "декомунізація"?», - запитує Анна Ареф’єва.

«Це вже було у 1917 році, хоча з іншими декораціями та під іншими гаслами. Це спроба узаконити беззаконня. Лаври - місця молитви ченців та вірян, які розбудовували саме вони, а не держава та політикум», - написала Оксана Тичинська.

Називаючи гріхом ідею передачі Лаври державі, більшість з православних опитаних готові відстоювати свою святиню.

«Упаси Боже, хоч щось у Церкві відняти, і соте покоління не відмиється від такого гріха», - написала Юлія.

«Хтось навмисно розпалює ненависть. Інакше це ніяк не назвати», - вважає Віталій Дідевич.

«Нічого вони не зможуть, може бути, віруючих знову почнуть утискати, але віру нашу ми збережемо, і не тільки в душі. Добре б і святині зберегти», - зазначила Аліса Бикова.

«Зрозуміло, що і я проти цього! Якщо цей закон приймуть - буде пролито багато крові», - вважає Сергій Шаболдин.