Засідання Синоду РПЦ / Олександр Волков

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій за станом здоров'я не зміг бути присутнім на засіданні Священного Синоду Руської Православної Церкви 14 вересня в Москві.

Був організований сеанс відеозв'язку, в ході якого Митрополит Онуфрій повідомив членам Синоду про стан справ у зв'язку з призначенням в Україну ієрархів Константинопольського Патріархату, повідомив керівник прес-служби Патріарха Кирила протоієрей Олександр Волков на  своїй сторінці в Фейсбук.

Він також опублікував вступне слово Патріарха, в якому, зокрема, йдеться про те, чому було скликано позачергове засідання Священного Синоду РПЦ.

Відео дня

«Сьогодні на порядку денному одне питання, пов'язане з реалізацією рішення Константинопольського Патріархату про направлення в Україну так званих екзархів. Наш Синод уже зробив заяву 8 вересня, вона була опублікована, у зв'язку з прийняттям рішення Константинопольським Синодом про направлення таких представників. І нині ми маємо достовірну інформацію про те, що ці представники прибули в Україну й приступили до роботи», - сказав Патріарх Кирил.

Предстоятель Руської Православної Церкви провів паралель нинішніх подій із подіями початку ХХ століття.

«Те, що нині відбувається, є дзеркальним відображенням того, що робив Константинопольський Патріарх у 20-х роках, коли наша Церква на чолі зі Святішим Патріархом Тихоном перебувала в найтяжчих умовах. Патріарх відчував найтяжчий тиск із боку влади, інспірована владою розкольницька організація – обновленська Церква - набирала сили, і тоді Патріарх Григорій VII Константинопольський приймає рішення послати в Москву так звану «комісію» на прохання деяких православних. Природно, що Руська Православна Церква ніяких прохань на адресу Патріарха Григорія VII не направляла. А мабуть, направляли розкольники-обновленці. І Патріарх Тихон написав дуже ясний канонічно обґрунтований лист із протестом проти того, щоб на канонічну територію Руської Православної Церкви, яку він очолював, неканонічним шляхом була спрямована якась «комісія» з боку іншої Помісної Церкви.

Я думаю, що оскільки те, що відбувається нині в Україні, як я вже сказав, є дзеркальним відображенням того, що було на початку XX століття, ми повинні слідувати тій лінії, яку дуже мужньо визначив Святіший Патріарх Тихон у найважчі для нашої Церкви роки і яка є єдино правильною і канонічно обґрунтованої лінією. Тому ми нині будемо мати дискусію в Синоді», - розповів Патріарх Кирил.

Він звернувся відеозв'язком до Митрополиту Онуфрію: «Я дуже радий Вас бачити. Попри те, що зі здоров'ям у Вас нині не все благополучно, що завадило Вам прибути в Москву, ми раді бачити Вас в силі і фортеці духовній, що дає нам надію на те, що керівництво Української Православної Церкви в Вашій особі буде продовжувати єдино правильний шлях - здійснювати своє служіння відповідно до канонів Православної Церкви».