Божественная литургия в храме преподобных Антония и Феодосия Печерских в Киево-Печерской лавре. 21 декабря. Фото:

Люди можуть подолати наслідки будь-яких гріхів. Про це сказав Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Онуфрій у своєму архіпастирському слові в неділю, 21 грудня, в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських у Києво-Печерській лаврі.

Блаженніший зазначив, що у людей є гріховна проказа - це гріхи. Як та хвороба, гріхи можуть бути придбані і вроджені. Але які б не були причини невидимої прокази, ми маємо пам'ятати, що немає такого гріха, який би перешкодив людині звернутися до Бога з молитвою і отримати прощення і зцілення. Для цього треба звернутися до Бога і зі смиренням сказати: «Ісусе, наставнику, помилуй нас!». І Господь допоможе.

Предстоятель Української Православної Церкви зазначив, що отримавши допомогу, людина має бути вдячна Богу.

Відео дня

Владика Онуфрій пояснив слова прп. Петра Дамаскіна: «Людина завинила перед Богом не стільки за гріхи свої, скільки за благодіяння Божі, які отримала від Нього, але не подякувала за це Богові».

Блаженніший пояснив, що людина повинна віддати Богові за благодіяння як за отриманий кредит, за яким замість відсотків, повинна платити Богу вдячністю. Якщо за все дякуємо, від нас більше нічого не потрібно. Якщо ні - стаємо винні, як ті, хто неправильно використовують Божественні дари.

За словами митрополита Онуфрія, в житті повинно бути два види молитви. Каяття: «Господи Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грішного», і також важлива молитва подяки.

Митрополит Онуфрій зазначив, що та людина, яка правильно ставиться до Божественних тимчасових талантів і з вдячністю приймає надіслані дарунки, може сподобиться і вічних дарувань і спасіння в Господі Ісусі Христі, почувши від Нього слова: «Хорошо, добрый и верный раб! В малом ты был верен, над многим тебя поставлю; войди в радость господина твоего» (Матф.25:21).

"УНІАН-Релігії", за матеріалами сайту Києво-Печерської лаври.