1

Священики Волинської єпархії УПЦ спростовують інформацію, яку оприлюднили депутати Ківерцівської районної ради Волинської області і заявляють про примушення до переходу в УПЦ КП.

Зокрема, 20 грудня на офіційному сайті Волинської єпархії УПЦ було оприлюднено звернення духовенства Ківерцівського благочиння до депутатів Ківерцівської районної та міської рад. В ньому священнослужителі УПЦ висловили обурення православних віруючих Волині з приводу Звернення до вірян Української Православної Церкви Московського Патріархату, яке було підтримане на пленарному засіданні сесії Ківерцівської районної ради Волинської області 3 грудня 2014 року.

Як зауважують в Волинській єпархії УПЦ, депутати райради звинуватили всіх віруючих УПЦ в тому, що вони «не моляться за Україну» та ускладнюють важку ситуацію в країні.

Відео дня

Священики Ківерцівського благочиння УПЦ вказали на упередженість та безпідставність таких звинувачень і нагадали народним обранцям про масштабну соціальну роботу, яку здійснюють клірики та миряни Волинської єпархії протягом всього часу існування незалежної України. 

«І сьогодні, у вкрай напруженій суспільно-політичній ситуації, віряни та священнослужителі УПЦ не стоять осторонь проблем, а допомагають українським військовим, мирному населенню та вимушеним переселенцям, не розділяючи людей ні за політичними, ні за релігійними переконаннями… Понад 20 років Волинська єпархія УПЦ та особисто митрополит Нифонт допомогли тисячам, серед яких сироти, інваліди та люди важкої долі…Наші ківерцівські священнослужителі завжди були зі своїми земляками. Проте, шановні депутати, ви у своєму зверненні таку діяльність та соціально-благодійне служіння чи то свідомо, чи то з інших причин залишили поза увагою. Навпаки, безапеляційно та безпідставно звинувативши священнослужителів УПЦ в ускладнені важкої ситуації, що переживає наша багатостраждальна земля», – йдеться в тексті звернення.

«Предстоятель УПЦ за кожним Богослужінням підносить молитви за мир в Україні, звертається до пастви з повчаннями, проханнями до пошуку мирного врегулювання конфлікту. Оскільки Предстоятель УПЦ не є політиком, тому й не дає політичних оцінок чи коментарів», - коментують священики Волинської єпархії УПЦ.

Клірики Ківерцівського благочиння підкреслили неприйнятність втручання державних установ у справи Церкви, які за законодавством є відокремленими структурами. Також у зверненні духовенства було зазначено, що спроби врегулювати церковні проблеми світським шляхом ведуть лише до розхитування міжконфесійного миру та розпалювання релігійної війни.

«Зважаючи на неодноразові безпідставні звинувачення на адресу УПЦ, можна констатувати, що у Вашому зверненні вбачаються ознаки кримінального злочину, пов’язані з розпалюванням релігійної ворожнечі та ненависті, не кажучи вже про християнські заповіді та звичайну людську моральність. Нині, озброєні прикладом мужнього свідоцтва наших батьків, ми готові навіть власним життям захищати нашу Матрі-Церкву, яка бере початок від часів Хрещення Київської Русі», – підсумували священнослужителі Ківерцівського благочиння Волинської єпархії УПЦ.

За матеріалами офіційного сайту Волинської єпархії УПЦ