л

19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, Блаженніший Митрополит Онуфрій під час Божественної літургії в Хрестовоздвиженському кафедральному соборі міста Житомира звернувся до пастви зі словами проповіді.

Його Блаженство пригадав житіє святителя і перші свідчення про його Божественне призначення, коли він був ще дитиною, а також про високе несіння святим Миколаєм свого святительського сану.

«Святитель Миколай допомагає людям і сьогодні, - сказав Блаженніший Миитрополит, - напевно немає іншого такого святого, крім Пресвятої Богородиці, до якого б так часто звертались люди з молитвами». Предстоятель зазначив, що Мирлікійського Чудотворця знають і шанують в усьому світі, навіть ті, хто перебуває за межами Церкви Христової. «Його знають і православні, і язичники, і всі його вшановують і люблять, бо він молиться за всіх: за тих, хто знаходиться в правильній вірі святий молиться, щоб Господь укріпляв їх у цьому подвизі, за тих, хто заблукав, він молиться, щоб Господь повернув на дорогу правди. І для кожного просить те, що йому потрібно для спасіння і вічного життя».

Відео дня

«Багато чудес сотворив святитель Миколай, - продовжив свою проповідь Предстоятель, — він визволяв із темниць, допомагав бідним, захищав ображених». Святитель ревно захищав чистоту святої православної віри, про що свідчать події Першого Вселенського Собору 325 року, коли він протистав єретику Арію, котрий переконував учасників Собору у своєму нечестивому вченні.

«Сьогодні ми повинні молитись святителю, щоб допомагав нам і в наших земних негараздах, – заключив Архіпастир, - щоб Бог простив наші гріхи і зберіг нашу Україну в мирі і злагоді. І щоб у ці відповідальні часи святитель Миколай допоміг нам зберігати чистоту тієї віри, яку він сам беріг, і перебувати в любові до Бога і один до одного».

Прес-служба Української Православної Церкви