Як вважає патріарх Кирил, конфлікт між християнською ідеєю і суспільством, зануреним у гріх - дуже сильна тема / familycoll.ru

Читати класичну російську літературу, особливо твори Федора Достоєвського, закликав православну молодь патріарх Кирил.

Патріарх порадив молодим людям читати російську класичну літературу, зауваживши, що «решта додасться», повідомляє сайт журналу "Фома".

— Класична російська література — це «золотий фонд», її треба знати. Я не уявляю собі, як можна бути православним християнином, не знаючи Достоєвського, — сказав він у четвер, 23 серпня, на III Міжнародному православному молодіжному форумі в Москві.

Відео дня

Як зізнався патріарх, свого часу, перебуваючи в лікарні, він настільки захопився читанням роману Достоєвського «Ідіот», що читав його навіть ночами, забувши про свою хворобу.

— Я зрозумів, що дивним чином Достоєвський представив образ християнина, ідеальної людини, яка раптом стала ідіотом для суспільства, — зауважив він.

Як вважає патріарх Кирил, конфлікт між християнською ідеєю і суспільством, зануреним у гріх, дуже сильна тема.

— Багато людей, що живуть за християнськими заповідями, досі справляють враження не цілком нормальних. Напевно, хтось із молоді стикався з тим, що однолітки їм кажуть: «Ну що ж ти не підеш із нами потусуватися на дискотеку, а що ти не хочеш кольнутися, ти що, не від світу цього?» — сказав він, додавши, що для деяких це і є «ідіотизм, випадіння стереотипу».

— Саме це сказав і Достоєвський, представляючи цей чудовий образ князя Мишкіна, — пояснив патріарх.