Вірянам Української Православної Церкви намагаються перешкодити брати участь у Хресному Ході / news.church.ua

Вірянам Української Православної Церкви намагаються перешкодити брати участь у молебні на Володимирській гірці та Хресному Ході 27 липня у столиці, заборонивши усім перевізникам Овруцького району їхати цього дня маршрутом на Київ. 

Про це заявляють в Овруцькій єпархії Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

"Вчора-позавчора ми хотіли уточнити чи все буде нормально, нам всі почали масово відмовляти - усі автоперевізники, усі ті, хто має свої автопарки, усі власники мікроавтобусів. Називають різні причини",  - розповів протоієрей Олег Домінський, в.о. Народицького благочиння Овруцької єпархії. "Але неофіційно розповідають, що 27-го виходити на рейси у напрямку Києва їм заборонили спецслужби", - додав він.

Відео дня

На думку священика "влада намагається штучно створити видимість того, що віруючих Української Православної Церкви менше, аніж прихильників УПЦ КП".

За словами представника УПЦ, організацією автобусів для участі в урочистостях Київського Патріархату займаються самі місцеві адміністрації.

"На 28-ме число дана вказівка адміністраціям - вони організовують автобуси, у примусовому порядку збираються кошти з підприємців, усіх чиновників  в обов’язковому порядку будуть садити в автобуси і везти до Філарета. Все це для того, щоб потім показати по телебаченню, що Київський Патріархат буцімто підтримують більше українців", - вважає отець Олег.

Як повідомляють на сайті УПЦ, інформацію про активне використання адміністративного ресурсу для забезпечення масовості заходів Київського Патріархату на День Хрещення Русі підтверджують у всіх регіонах України.

Так, митрополит Запорізькій і Мелітопольський Лука у своєму зверненні до чиновників Запорізької обласної державної адміністрації констатує скарги від духовенства і прихожан, які повідомляють про те, що влада Запорізької ОДА "примушує представників бізнесу оплатити автобуси для відправки в Київ і участі в заходах, що проводяться 28 липня УПЦ КП та "ненав’язливо" пропонує своїм підлеглим відвідати ці заходи.

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій (Гутченко) поділився аналогічною інформацією. 

У коментарях до його повідомлення користувачі соцмережі повідомили, що подібна дискримінація вірян УПЦ спостерігається у Тернополі, Черкасах, Херсоні та в інших містах.