1

Кожна людина може міркувати про що завгодно, але несе відповідальність перед Богом за кожне слово. Про це сказав голова інформаційного відділу УПЦ єпископ Ірпінський Клімент в інтерв'ю сайту "Православіє і життя".

"Кожна вільна людина може міркувати про що завгодно, в тому числі і про церковне життя. Ніхто не може їй цього заборонити. Але таке міркування безпосередньо відноситься до категорії її відповідальності перед Богом за кожне слово", - сказав владика Клімент.

При цьому глава інформвідділу УПЦ нагадав слова святителя Григорія Богослова: "Не всяка людина і не в будь-який час може розмірковувати про Бога".

Відео дня

Разом з тим єпископ Клімент уточнив, що "коли розмова стосується популярних тем про матеріальну забезпеченість священиків, про державно-церковну взаємодію або про щось інше, це все одно розмова про Церкву".

"Якщо слово про церковні проблеми, нехай і земного характеру, відштовхнуло хоч одну людину від Церкви, то було б неправильно провину за це покладати лише на того, хто став об'єктом критики. Якщо лікар невміло лікував і заразив інших, то він винен в цьому набагато більше, ніж той, хто був джерелом інфекції. Не впевнений, що цей приклад може бути абсолютним. Але абсолютною є відповідальність кожної людини перед Богом", - підкреслив спікер Церкви.

"Дискусії і навіть критика якихось аспектів церковного життя - це даність, яка супроводжувала Церкву завжди. Однак церковні настанови вчать нас говорити про все в Церкві зі страхом Божим. Якщо людина не відчуває в собі відповідальність перед Богом, її слова про Церкву обов'язково стануть для інших спокусою", - підсумував єпископ Климент.