Фото: Інформаційний відділ УПЦ

Людина має робити не Бога собі послушником, а себе - послушником Богові. Як повідомив "УНІАН-Релігії" пресс-секретар предстоятеля Української Православної Церкви ієромонах Пафнутій (Мусієнко), про це Блаженніший митрополит Онуфрій сказав відвідуючи Свято-Троїцький Чигиринський жіночий монастир.

"Є багато людей, які декларують себе справжніми віруючими і ходять до церкви, але вважають, що саме через це Бог уже їм чимось зобов’язаний. Раз він визнав Бога, то Бог має виконати для нього всі його запити і прохання. Це не духовна мудрість, це безум’я: якщо ми визнаємо Бога, то повинні підкорятись Йому, а не Бога собі підкоряти. Людина має робити не Бога собі послушником, а себе - послушником Богові. Це - справжня премудрість, яка веде людину до благословення на землі і спасіння на небі", - зазначив митрополит Онуфрій.

На Черкащині Предстоятель УПЦ очолив прославлення в лику місцевошанованих святих блаженного Варфоломія Бондаренка

Відео дня

Під час Божественної літургії 7 грудня у Чигиринському монастирі відбулося прославлення в лику місцевошанованих святих Черкаської єпархії блаженного Варфоломія Бондаренка - відомого чигиринського подвижника кінця ХІХ - початку першої половини ХХ століття.

«Через голос Церкви Господь явив Свого нового угодника - святого блаженного Варфоломія, Христа ради юродивого. Хто ж такі юродиві? Це люди, які зневажають людську мудрість і віддають своє серце Премудрості Божій», - сказав митрополит Онуфрій.

Його Блаженство розповів, як розрізнити мудрість людську від Божественної. Справжня мудрість людська, за словами Предстоятеля - та, яка веде людину до Бога. Якшо людина пізнала Бога через свою науку, то ця людина є мудрою. Якщо ж людина тільки хвалиться своїми обізнаннями, але не знайшла Бога через них, то ця людина не має правильного розуміння і пізнання премудрості.