Храм Серафима Саровского в Славянске Под обстрел в ночь на 16 июня попал храм святого Серафима Саровского, расположенный в Черевковке. Полностью разрушена часовня и трапезная.

У Донецькій області за час бойових дій постраждали 62 храми Української Православної Церкви. Про це в інтерв'ю «УНІАН-Релігії» розповів прес-секретар Донецької єпархії УПЦ, настоятель Свято-Ігнатіївського храму протоієрей Георгій Гуляєв.

«За час конфлікту в Донецькій області так чи інакше постраждали 62 храми. Це храми Горлівської і Донецької єпархії УПЦ. Є практично повністю зруйновані храми, як то Свято-Іверський жіночий монастир, зруйнований храм святого Іоанна Кронштадтського, дуже пошкоджені храми в Макіївці і Іловайську. А є храми посічені осколками, з частковими руйнуваннями - вибиті вікна, пробиті дахи, обсипалася штукатурка», - розповів отець Георгій.

Також він зазначив, що люди, які в мирний час допомагали в будівництві та реставрації храмів, на сьогодні в більшості своїй залишили Донбас.

Відео дня

«Церква це, насамперед, люди. Тому той мільйон людей, який, за даними ООН виїхав з Донбасу, це і наші парафіяни. Серед них були люди заможні, які допомагали будувати храми, які підтримували соціальні проекти Церкви», - зазначив протоієрей Г.Гуляєв.

За даними єпархії в Донецькій області зареєстровано понад 700 православних громад.

«Зараз там, де проходить лінія фронту, храми і люди опинилися в зоні, яка піддається обстрілу і руйнуванням. Є райони, звідки люди евакуювалися, тут фізичне перебування небезпечно», - розповів отець Георгій.

Водночас він зазначив, що священики Донецької єпархії сьогодні приписані до храмів на мирній території і основний час проводять там, але приїжджають в зону конфлікту, звершують служби для людей, які залишилися. Якщо немає можливості вести богослужіння, то громада переходить в інший храм.

«Наприклад, всіх насельниць зі Свято-Іверського монастиря - це район аеропорту міста Донецька, прихистив Свято-Миколаївський архієрейський собор. Люди підтримують один одного - ми частина великої єдиної Української Православної Церкви з 11 тисячами парафій. Ми відчуваємо молитовну підтримку і матеріальну допомогу, яку нам надають віруючі з різних регіонів України. З Києва, Одеси, Сум, Херсона, Харкова та інших регіонів до нас надходить гуманітарна допомога», - повідомив в інтерв'ю «УНІАН-Релігії» прес-секретар Донецької єпархії УПЦ.