о

На запрошення Святішого Патріарха Болгарського Неофіта та Священного Синоду Болгарської Православної Церкви, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан з 28 листопада по 1 грудня 2014 року перебував з візитом у Болгарії. Митрополита Митрофана в поїздці супроводжував заступник Голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Про це повідомляє сайт ВЗЦЗ УПЦ.

28 листопада після прибуття до Софії делегація УПЦ була прийнята Святішим Патріархом Неофітом у приміщенні Священного Синоду Болгарської Православної Церкви. У зустрічі також взяла участь делегація Руської Православної Церкви на чолі з митрополитом Єкатеринбурзьким і Верхотурським Кирилом, а також ієрархи Болгарської Православної Церкви: митрополити: Ловчанський Гавриїл, Відінський Дометіан, Великотирновський Григорій, Варненський та Великопреславський Іоанн, Неврокопський Серафим та співробітники Патріархії.

Митрополит Митрофан подякував Святішому Патріарху Неофіту за запрошення відвідати Болгарську Православну Церкву та надану можливість вшанувати її святині, а також розповів про ситуацію у своїй єпархії.

Відео дня

«Сьогодні Луганська єпархія проходить період важких випробувань: йде війна, гинуть люди, все руйнується. Прошу Ваших святих молитов за наших віруючих, які, не дивлячись на труднощі, починають повертатися у свої напівзруйновані домівки. Минадаємо один одному посильну підтримку, нашіпарафіїу Луганську організовують благодійні обіди, збирають гуманітарну допомогу. Як можемо підтримуємо ми один одного, перш за все, молитвою», ― сказав митрополит Митрофан.

Разом з тим, владика підкреслив, що незважаючи на військові дії, кількість віруючих у наших храмах збільшилася.

Розповідаючи про ситуацію в міжконфесійному житті України, митрополит Митрофан констатував, що на сьогодні близько п’ятнадцяти парафій УПЦ захоплено розкольниками і нерідко це відбувалося насильницьким шляхом.

У відповідь на розповідь українського архієрея, Предстоятель Болгарської Православної Церкви з жалем зауважив, що особливо боляче, коли подібні дії дозволяють собі єдинокровні брати. Патріарх Неофіт висловив підтримку Українській Православній Церкві та її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію та запевнив у своїх молитвах за Україну та український народ.

Під час розмови йшлося також і про подоланий розкол у Болгарській Православній Церкві. На даний час останній очільник болгарських розкольників колишній «митрополит Софійський» Інокентій повернувся до лона Болгарської Православної Церкви, і Священним Синодом був призначений вікарним єпископом Старозагорської митрополії.

Того самого дня українська делегація, разом з делегацією Руської Православної Церкви, відвідала Шипкинський монастир Різдва Христового, що розташований на Шипкінському перевалі, ― місці, де проходили найжорстокіші бої за визволення Болгарії під час російсько-турецької війни у 1877-1878 роках. Гостей вітав митрополит Старозагорський Галактіон, намісник монастиря архімандрит Яннуарій та братія обителі. Гості звершили заупокійну молитву в крипті храму за загиблих воїнів, серед яких було багато вихідців з України, що віддали своє життя в боротьбі за свободу та незалежність Болгарії. На стінах храму розміщені таблиці з іменами та прізвищами загиблих. Навколо храму багато могил, на яких серед інших є й українські прізвища.

У суботу 29 грудня, українська делегація відвідала Рильський монастир, який був заснований у Х столітті преподобним Іоанном Рильським. Увечері того самого дня митрополит Митрофан молився за всенощною у Свято-Миколаївському храмі ― Подвір’ї Руської Православної Церкви в Софії.

У неділю 30 грудня, митрополит Митрофан співслужив Святішому Патріарху Неофіту за Божественною літургією в храмі святителя Миколая ― Подвір’ї РПЦ у Софії, в якому того дня відбувалися урочистості з нагоди 100-ліття Великого освячення храму.

Після завершення Божественної літургії та вітальних слів Предстоятеля Болгарської Православної Церкви, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан від імені Блаженнішого Митрополита Онуфрія передав у дар Святішому Патріарху Неофіту виготовлену з українського бурштину картину із зображенням Києво-Печерської Лаври, а в дар Свято-Миколаївському храму ― список Почаївської ікони Божої Матері. Також під час урочистостей було зачитане вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з нагоди ювілею храму.

Увечері того самого дня, у древньому столичному храмі Святої Софії, у присутності Предстоятеля Болгарської Церкви Патріарха Неофіта та гостей свята, відбувся концерт духовної музики, на якому виступили хор Подвір’я РПЦ у Софії та хор духовенства Софійської митрополії.

Під час перебування в Софії митрополит Митрофан дав декілька інтерв’ю деяким болгарським ЗМІ.

У понеділок 1 грудня, Голова ВЗЦЗ УПЦ відвідав Посольство України в Болгарській Республіці та зустрівся з главою українського дипломатичного представництва Послом М. Ф. Балтажи.

Того самого дня українська церковна делегація відбула на Батьківщину.